SPITE VEČ KOT 10 UR NA DAN? Razlog je lahko zdravstvene narave

Trendi

Če za dober počitek potrebujete več kot devet ur spanja, je razlog lahko zdravstvene narave. Zato je, kot piše Bright Side, ključno preučiti možne vzroke težav s spanjem.

Pogosto ljudje mislijo, da preveč spijo, ker so izčrpani od dela in drugih obveznosti, vendar temu ni vedno tako. Teh nekaj težav je lahko vzrok za predolgo spanje.

Hipersomnija

V nasprotju z nespečnostjo je hipersomnija stanje potrebe po dolgotrajnem spanju ponoči ali podnevi. To je lahko razlog, da ste nenehno zaspani in nekateri ljudje ne morejo nadzirati, kje in kdaj zaspijo, lahko zaspijo med vožnjo ali v službi.

Če imate hipersomnijo, se verjetno vedno počutite utrujeni in izčrpani, tudi če spite več kot priporočenih osem ur na dan.

Depresija

Nespečnost je pogosto eden od kazalcev depresije, vendar se lahko kaže tudi s prekomernim spanjem in tega ne smete prezreti.

Težave s srcem

Predolgo spanje in utrujenost sta lahko pokazatelja srčnih bolezni.

Težave s ščitnico

Obstajata dve stanji, povezani s ščitnico, ki vplivata na spanec: hipotiroidizem in hipertiroidizem. Prvo lahko povzroči nespečnost, drugo pa je lahko razlog za prenajedanje in stalen občutek utrujenosti. Če ne trpite zaradi drugih zdravstvenih težav in spite več kot priporočenih osem ur, preverite, kako deluje vaša ščitnica.

Sezonska afektivna motnja

Sezonska afektivna motnja je pravzaprav oblika depresije in se najpogosteje pojavi v hladnih in mračnih mesecih ali med jesenjo in zimo, kar imenujemo tudi zimska depresija.

Pogosto povzroči motnjo spanja ne glede na to, ali gre za nespečnost ali prekomerno utrujenost in preveč spanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija