SPITE OB PRIŽGANI TELEVIZIJI? To so posledice te navade

Trendi

Za veliko ljudi je ritual pred spanjem sestavljen iz tuširanja, umivanja zob in nato gledanja najljubše serije ali filma. Zlasti če gledate ponovitve nekaterih serij, boste ob televiziji pogosto zaspali. Dr. med. Vikas Jain, specialist za medicino spanja, je podal svoje mnenje o ritualu spanja, ki za mnoge vključuje gledanje televizije.

Hrup v ozadju vam lahko pomaga hitreje zaspati

Ko nastavite glasnost televizorja na jakost, ki nadzoruje vaše misli, vendar ni tako glasna, da bi preprečila spanec, je učinek podoben enakomernemu zvoku oziroma belemu šumu, pri katerem gre za skupek zvokov različnih frekvenc, ki jih sicer slišite, a noben med njimi posebej ne izstopa. Takšen hrup iz okolice lahko skrajša čas, ki ga potrebujete, da zaspite.

Poleg tega lahko na primer film, ki ste ga gledali večkrat, ponudi občutek bližine in udobja, zato je manj verjetno, da bo izzval čustven odziv kot nova serija ali film, ki vas lahko drži v budnem stanju.

Kakovost spanja je še vedno lahko ogrožena

Če zaspite s prižganim televizorjem, boste absorbirali tudi modro svetlobo elektronike. To lahko moti kakovost vašega spanja z zaviranjem proizvodnje melatonina (hormona, ki ohranja vaš cikel spanja/budnosti pod nadzorom) in lahko preloži začetek spanja (količina časa, ki ga potrebujete, da zaspite).

Prav tako lahko ostanete v lažjih fazah spanja, zato vaše telo med spanjem ne bo opravilo nekaterih nalog, kot sta utrjevanje spomina in regeneracija mišic.

Sprememba navad pred spanjem bi lahko zmanjšala negativne učinke televizije

Gledanje televizije na pravem televizorju, za razliko od tablice ali telefona tik pred vašim obrazom, lahko zmanjša količino modre svetlobe, ki ste ji izpostavljeni. Druga možnost je, da se obrnete stran od zaslona in poslušate samo zvok.

Tudi onemogočanje samodejnega predvajanja lahko pomaga izboljšati kakovost spanja, saj zmanjša možnost, da bi vaš spanec motile spremembe v svetlobi in zvoku na vašem televizorju. Lahko bi šli celo tako daleč, da bi televizor nastavili tako, da se samodejno izklopi ob nastavljenem času.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija