ŠOLTES ZA REGIONAL PO REAKCIJI MUSSOLINIJEVE VNUKINJE: "Komur je bližje potvarjanje resnice, bi si zaslužil, da ga nekam pošljem"

Slovenija

Slovenski evropski poslanec Igor Šoltes se je za naš portal odzval na reakcijo italijanske kolegice Alessandre Mussolini, sicer vnukinje fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Šoltes je včeraj pozval k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, v javnost pa je prišel posnetek Šoltesovega nagovora, ob koncu katerega Mussolinijeva reče 'vaffanculo'.

Igor Šoltes

Šoltes se je včeraj dotaknil nedavnih dogodkov v Bazovici in pozval k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Tajanija. Evropska poslanka Mussolinijeva je, kot je razvidno s posnetka, živčno hodila po evropskem parlamentu, na koncu pa dodala 'vaffanculo', kar pomeni, da je našega poslanca 'poslala v rit'.

"Italijanske poslanke Alessandre Mussolini med svojim govorom seveda nisem mogel videti; na to so me kasneje, ko je bilo vsega konec, opozorili kolegi. K temu, kar je posnela kamera, ni kaj dodati. Njen odziv ne potrebuje podnapisov, kot tudi ne moj govor. Kdor je pripravljen sprejeti zgodovinska dejstva, s tem, kar sem povedal nima težav. Komur je bliže potvarjanje resnice in izmišljanje zgodovine na novo, pa bi si zaslužil, da ga pošljem nekam. Ne tja, kamor je mene poslala italijanska poslanka, pač pa v zgodovinske arhive in knjižnice," je za naš portal povedal Šoltes.

Alessandra Mussolini

Besede, ki jih je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani izrekel v nedeljo na slovesnosti v Bazovici, je mogoče razumeti tudi kot ozemeljske zahteve, zato jih v celoti zavračam, je danes v Ljubljani ob razpisu evropskih volitev dejal predsednik republike Borut Pahor. "Pričakujem, da se bo Tajani v celoti ogradil od svojih besed," je dodal.

Pahor je izrazil pričakovanje, da bo Tajani ugotovil, da so bile njegove besede napačne, ter se od njih ogradil. Po mnenju predsednika republike je treba to storiti čim prej in umiriti razpravo, ki se je ob tem razvnela.

Gre za besede, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci", ki jih je Tajani izrekel na koncu govora na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

Borut Pahor

"To v politiki niso majhne stvari, so velike zadeve, ki so upravičeno zaskrbele tiste, ki se jih te besede tičejo. Morajo pa se dotakniti tudi vseh drugih v skupnem evropskem domu, ker Evropa, ki je zasnovana na spravi, medsebojnem spoštovanju in upoštevanju, pred takšnimi besedami ne more zamižati," je svoje pričakovanje danes pojasnil Pahor.

Dodal je, da ni prvič, da so visoki predstavniki italijanske politike ponovili ocene in stališča, ki so nesprejemljivi. "Prvič pa je, da se to dogaja v kontekstu evropske politike, ko je ta evropska ideja povezanosti in sodelovanja šibkejša, ko se kažejo resni znaki njene krize, ko postajajo takšna stališča še toliko bolj zaskrbljujoča," je dejal predsednik. Zaradi tega konteksta od predsednika Evropskega parlamenta Tajanija pričakuje ustrezen in dovolj jasen odziv.

Pahor je sicer že v ponedeljek v zvezi z dogodki v Bazovici - slovesnosti se je poleg Tajanija udeležil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini - pisal italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli.

Antonio Tajani

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je po današnjem srečanju s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) opravičil za nedeljske izjave v Bazovici. Kot so še potrdili v EPP, bo Tajani tudi poslal pismo zunanjemu ministru Miru Cerarju.

"Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi," je zapisal Tajani v izjavi za javnost.

Dodal je, da je, ko je omenil italijansko Istro in Dalmacijo, govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti.

V izjavi je še zapisal, da njegova politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju do prebivalcev Hrvaške in Slovenije.

Poudaril je še, da si vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  16 .02. 2019 ob  09: 29
V teh t.i. fojbah je končalo uradno cca. 350 oseb, skoraj vsi fašisti, vojni kriminalci. Žal tudi nekaj nedolžnih žrtev vmes, kar se ne bi smelo zgoditi, ampak se dogaja v vojni. Najslabše pa pri vsem tem je, ko bi radi rehabilitirali fašizem.
 |  15 .02. 2019 ob  16: 45
Kot je vsem znano,da fasizem ni bil nikoli kaznovan in prepovedan,kar pomeni da je italija imela od 2 vojne legalno fasisticno stranko,ki je preveckrat krojila italijansko politiko iin je bila najmocnejsa ob jugo italijanski meji in spodbujala sovrastvo med narodi...pa poglejmo malo v zgodovino po kapitulaciji italije...anglo americani so skupaj sestavili novo vlado,kjer so jo vecinoma zastopali pokesani fasisti,ki so pa imeli skoraj vecino in nekateri od njih so bili na seznamu vojnih zlocincev...seveda angloamemericane ni brigalo,ker so se bali vpliva komunizma v zahodni evropi in s tem preprecili normalni razvoj demokracije...dokazano je,da so se zaodni zavezniku namerno odlocili za fasiste,ker je v italiji bilo mocno partizansko gibanje pod vodstvom kp italije in s tem preprecili komunistom in socialistom vstop v vlado...fasisti so cez noc postali denokrati s fasisticno doktrino in krojili dogodke tudi v trzaski in goriski pokrajini,kjer jo na zalost se vedno vodijo. .kar se pa tice fojb pa ni tako kot govorijo danasnji fasisti,italijani in ezuli...vecina pobitih v fojbah so vecinoma nemci,italijanski fasisti in njihove sluge in del civilnega prebivalstva,ki so podpirali fasiste,ki so zdruzno sodelovali z njimi. .po drugi strani so tudi tisti slovenci,ki jih je okupator pobil zato ker niso bili italijani,vojaki iz prve vojne...sedaj se izgovarjajo,da so v fojbah nedolzne zrtve kar ni res...ocitno je fasistom uspelo iz agresorja narediti nedolne zrtve...zrtve eritrejcev,libijcev,jugoslovanskih narodov,albancev je skupek italijanskega okupatorja in vecina italijanov ne pozna svojje prave zgodovine,ker jim je fasizem zameglil razum in vsaka ponovljena laz je postala resnica italijanskega naroda,ki tem lazem verjamejo...ce je res evropska unija skupek enakopravnih narodov in demoktaticna,bi za take ekscese morala ostro reagirat in obsodit vsako taksno provokacijo,ker se spet pojavljajo simptomi fasizma in nacizma...vsi pa vemo,da eu drvi v nacifasizem in ni nobene reakcije...me pa zanima,ce bi bilo na proslavi v rizarni in bi govorniki javno reklida je trzaska pokrajina slovenska...me pa zanima,kaksna reakcija bi bila v eu in italiji...po moje bi slovenijo osamili in jo kaznovali...to je moje mnenje...
Prognostik |  15 .02. 2019 ob  09: 25
-9
Ta Šoltes je ko bi rekli američani useful idiot.
koper jan |  14 .02. 2019 ob  23: 03
Ma ta Alessandra, ji vzameš proč lase, daš na glavo čelado, ista nono Duce.
jlz |  14 .02. 2019 ob  15: 15
13
No, znano je, da Italijani ne vedo o svojih "podvigih" in trgovanju s tujo zemljo praktično ničesar. Tudi svijnarije, ki so jih počeli v Libiji so jim Španska vas. Poglejte kaj so dobili s tajnim Londonskim sporazumom, kaj z Rapalsko pogodbo in na koncu II. svetovne vojne (Mirovna pogodba 1945, pa cona A in B, Osimski sporazumi..). Vedno so se obračali po vetru - tako kot 1943, ko so kapitulirali in se pridružili zaveznikom. Za nagrado so dobili Trst, Gorico - Churchill je rekel Titu, da morajo za prestop leta 1943 Italijani nekaj dobiti - in so, tako kot so dobili vso Dalmacijo po tajnem Londonskem sporazumu - po razpadu Avstro - Ogrske. V Fojbe pa so italijanski komunisti prvi začeli maščevalni pohod za vse grozote, ki jih je povzročil nacizem in fašizem. Tako enostavno je to. V vsaki vojni je tako in nič drugače - po bitki, je lahko biti general. Treba je doživet in ne filozofirati po 70. letih!!! Vsak naj prizna svoj del pa bo mir!
galeb |  14 .02. 2019 ob  12: 20
Ojoooooooooj v kakšne labirinte rineš. Brez veze.
Glej se mi ne ljubi več
Motoviltz |  14 .02. 2019 ob  12: 09
-8
@galeb.
Ja to je zame vse.
Sicer pa kaj se čutiš ogroženega, če npr. živiš v mestu, katerega je že pred mnogimi stiletji zgradilo prebivalstvo ?
Potomcev teh prebivalcev pa ni več, ker so jih po 2. svetovni vojni odgnali naši zmagovalci.
Brez skrbi bodi, naša nacionalna integriteta ni ogrožena.
galeb |  14 .02. 2019 ob  12: 00
@Motoviltz
A ja?
Namerno razdražil in to je (zate) vse?
O, sveta preproščina.
Čakam samo še, da se po naših zidovih pojavijo grafiti Italijanska Istra in po hrvaških Italijanska Dalmacija. Saj to ni nič... Malce nas bodo grafiti samo razdražili. Nič hudega.
Motoviltz |  14 .02. 2019 ob  11: 47
-2
@galeb
Tajani je najbrž namerno razdražil slovenske "nacionaliste" in to je vse.
Nacionalisti se med sabo ne bodo nikoli zmenili.
Zgodovine ne moremo omejevat na 20 let fašizma in 45 let komunizma.
Zakaj bi pa morali "fašisti" in "partizani" še vedno odločat o usodi Istre ?

galeb |  14 .02. 2019 ob  11: 22
@Motoviltz
Je pa zate opravičilo za končne besede Taianija Živela italijanska Istra in živela italijanska Dalmacija?!?
Nihče se ne spotika ob to, da so se zbrali ob tem dogodku. Te besede, ki jih je Taiani zaklical na koncu govora, so razlog nastalega "prepiha".
Motoviltz |  14 .02. 2019 ob  10: 33
-2
@žveplo
O kakšen sovraštvu pa ti govoriš ?
Tu je govora o povojnih pobojih, o tistih pobojih, ki so jih zagrešili navadni kriminalci preoblečeni v partizanske "uniforme".
Ni nobenega opravičila za taka dejanja.
Ker pa govorimo o pobojih v Istri , kjer se je zgodil tudi izgon staroselcev pa si celo naši parlamentarci dovolijo zganjat vik in krik
in hujskat narod proti sosedom.
Ja ni kaj , pokradenih parcel in vikendov se pa ne bo tikalo !

žveplo |  14 .02. 2019 ob  09: 57
@komunisti, povsod so
Ne morem verjeti, da če si Slovenec, kako imaš raje tuje zavojevalce, kot pa svoj lastni narod.
Najbrž nisi, edino tako lažje razumem tvoje sovraštvo do nas. V Sloveniji so bili komunisti med drugo svetovno vojno v manjšini, večina prebivalstva je hotela da jih pustijo na miru, da govorijo svoj jezik, hodijo v svoje šole, da se počutijo varno, da živijo.... pa jim ne fašizem ne nacizem tega ni dovolil, nekateri so ese rade volje odpovedali svojemu jazu, drugi pač ne in so se uprli. da so komunisti izkoristili kaos še za politično prevlado je itak jasno, ne moreš pa vseh od fašizma trpečih slovencev enačiti s trpečimi komunisti in kot takimi jim pripišeš zasluženo trpljenje. kaj je narobe s teboj?
1