SALVINI NE RAZUME SLOVENSKEGA PROTESTA: "Ne verjamem, da je otrok, ki ga je ubila nacistična roka, drugačen od otroka, ki ga je ubila roka komunista"

Slovenija

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je dejal, da ne razume, zakaj je slovenski premier Marjan Šarec protestiral proti njegovim izjavam. "Ne verjamem, da je otrok, ki ga je ubila nacistična roka, drugačen od otroka, ki ga je ubila roka komunista," je dejal v ponedeljek zvečer na italijanski televiziji, poroča tiskovna agencija Ansa. V krovnih organizacijah slovenske manjšine v Italiji obsojajo izjave italijanskih predstavnikov na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Obžalujejo tudi nestrpnost, ki so ji Slovenci v Italiji priča vsako leto, odkar se obeležuje ta praznik, ne glede na barvo vlade v Rimu.

Salvini, ki je tudi podpredsednik italijanske vlade, se je v nedeljo v Bazovici udeležil slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Ob tem je preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je še zapisal.

Premier Šarec je v odzivu na dogajanje v Bazovici na Twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda". Kot je še spomnil v tvitu, je v soboto govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. "Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal s strani vidnih politikov, celo EU funkcionarjev," je dodal.

Slovesnosti v Bazovici se je udeležil tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Tajani je sicer v ponedeljek izrazil obžalovanje, češ da so bile njegove izjave narobe razumljene.

Medtem pa je poslanka opozicijske Demokratske stranke in nekdanja predsednica Furlanije-Julijske krajine Deborah Serrachiani dejala, da utegnejo izjave predstavnikov desnice v Bazovici sprožiti nov diplomatski spor Italije, tokrat s Slovenijo. "Ne bi si smeli izmišljati zunanjih sovražnikov, da bi prikrili domače napake ali izvajali volilno kampanjo," je dejala po poročanju Anse.

Senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc pa je napovedala poslansko vprašanje italijanskemu zunanjemu ministru Moaveru Milanesiju, kaj bo storil za razjasnitev italijanskega stališča v evropskem duhu, k čemur je pozvalo slovensko zunanje ministrstvo.

Bandelj: tako visok funkcionar ne bi smel priti v Bazovico in pridigati, ne da bi vedel, kakšna je zgodovina

Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj je za STA povedal, da Slovenci v Italiji ostro obsojajo dogajanje v Bazovici. Izjave vrha italijanskih državnih oblasti na slovesnosti je označil za negativne in zelo žaljive. Pri tem je še posebej izpostavil predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija.

Walter Bandelj

Slednji je bil predvsem zaradi besed, da "naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija", v ponedeljek tudi tarča ostrih kritik visokih predstavnikov Slovenije in slovenskih evroposlancev. Sam je v ponedeljek izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, in dodal, da je želel posredovati sporočilo miru.

"Tako visok funkcionar, kot je Tajani, ne bi smel priti v Bazovico in pridigati, ne da bi vedel, kakšna je zgodovina," je bil odločen Bandelj. Kot je dodal, Tajanijevo opravičilo sicer sprejema, a do vsega skupaj sploh ne bi smelo priti. Ko gre za dogajanje v Bazovici, pa Bandelj, ki se je slovenskim predstavnikom zahvalil za ponedeljkove ostre odzive, še posebej ne sprejema navedb, da smo Slovenci genociden narod.

Marsič: to je že neke vrste stalnica

Organizacijski tajnik pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ) Marino Marsič je medtem za STA povedal, da ob dnevu spomina vedno na plan stopita nestrpnost in skorajda sovražnost do Slovencev. To je že neke vrste stalnica, vse odkar v Italiji obeležujejo ta praznik, ne glede na to, katera vlada je na oblasti v Rimu, je povedal Marsič.

Marino Marsič

"Vsako leto je slabše," pa je menil Bandelj in ocenil, da je bilo letošnje dogajanje "popolnoma izven vse ravni". Prihod dveh oz. treh tako visokih italijanskih predstavnikov v Bazovico predsednik SSO vidi tudi v luči letošnjih volitev v Evropski parlament. Vzdušje je bilo načrtovano vnaprej, je ocenil, pri čemer je spomnil tudi na predvajanje filma o pobojih fojbah Red Land - Rosso Istria v zadnjih mesecih, kar je omenil tudi Marsič.

"Hudo je, da je v Italiji fašizem po zakonu pojmovan kot kaznivo dejanje, dejansko pa se nanj požvižgajo tudi javne institucije in sprejemajo tovrstne shode kot nekaj naravnega," je še komentiral Marsič. Pri tem je podobno kot Bandelj še posebej obžaloval dejstvo, da so letos tovrstne izjave prišle iz ust najvišjih predstavnikov države, lokalne oblasti in predsednika Evropskega parlamenta.

Zaskrbljenost je Marsič izrazil tudi zaradi odpiranja sedežev neofašističnega združenja CasaPound v Gorici in Trstu - v Trstu ga je ta stranka, ki sama sebe v odprtem nasprotju z zakonom označuje za fašistično, odprla le malo pred dnevom spomina, 2. februarja. To se dogaja ob skorajda brezbrižnosti lokalne pa tudi državne oblasti in javnosti, je opozoril Marsič.

Na tovrstno dogajanje pa bi po njegovem mnenju vsi gledali z drugačnimi očmi, če bi se naslonili na zgodovino oz. zgodovinsko stroko. Pri tem je navedel poročilo mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956. "Dejansko pa se v tem kontekstu povleče na dan samo tisto, kar je funkcionalno za dežurno politiko," je obžaloval.

Bandelj: gre za politične igre, krivec pa je recesija v Italiji

Na vprašanje, ali je vzdušje do slovenske manjšine slabše, odkar sta na oblasti v Rimu nacionalistična desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, je Marsič odgovoril: "Recimo, da boljše ni." Kot pa je poudaril, je "naša naloga, da ščitimo interes slovenske narodne skupnosti. Imamo željo po institucionalnih odnosih z vsemi. Mi se moramo pogajati, ne glede na barvo vlade."

Bandelj pa je komentiral, da imata Liga in Gibanje pet zvezd notranje probleme in ker gre za "borbene populiste", se to odraža tudi na ozračju do manjšine in seveda v zunanji politiki. Gre za politične igre, krivec pa je recesija v Italiji.

Glavni nasprotniki niso Slovenci, temveč migranti

Marsič je sicer priznal, da tudi čedalje več Slovencev v Italiji glasuje za Ligo, saj pač daje odgovore na nekatera vprašanja, ki jih tradicionalne, bolj leve stranke niso znale rešiti. Pri tem je spomnil, da je bil tudi deželni svetnik v Furlaniji - Julijski krajini Danilo Slokar, ki se označuje za Slovenca, izvoljen na listi Lige.

"Dejansko danes glavni nasprotniki Lige nismo Slovenci, temveč migranti iz revnih držav. In tudi naši ljudje verjetno mislijo, da je boljše, da se pred temi priseljenci zaščitimo." Pri tem je omenil tudi gospodarske obljube, ki prihajajo predvsem s strani Gibanja petih zvezd, čeprav sam dvomi, da jih bo mogoče uresničiti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
N001 |  13 .02. 2019 ob  11: 23
MI TUDI NE POZABIMO!!!

Spominjamo se nedolžnih otrok, ki so med nič hudega slutečo igro 19. marca 1921. leta padli pod streli objestnih italijanskih fašistov. Dva otroka sta bila ubita, dva pohabljena in trije ranjeni. Zločin, izvršen nad temi otroci, še preden se je fašistični režim uradno zavihtel na oblast, je že nakazoval pretresljivo temeljno usmeritev totalitarne fašistične ideologije do Slovencev, napovedoval je raznarodovanje ter kulturni in etnični genocid.

Zgodovinske okoliščine slovenski Primorski niso prizanašale. Rapalska pogodba je na drug! strani meje pustila skoraj četrtino slovenskega ozemlja in od domovine odrezala velik del slovenskega prebivalstva. Priključitev k Italiji je bila za primorske Slovence najslabši možni izid. Fašizem je slovenskemu narodu namreč pripisoval nezgodovinskost in slovansko manjvrednost, nam očital revščino, neizobraženost in celo nevzgojenost. Vendar pa je bila narodna zavest primorskih Slovencev močno razvita, neomajna in vseprisotna. Fašistična objestnost in izživljanje, kot je bilo streljanje na otroke, ki se jih spominjamo danes, je to narodno zavest le še podžgalo ter utrdilo neuklonljivo primorsko dušo. Namesto, da bi pričakovano podlegli nasilni asimilaciji, so Primorci sprožili spontan upor in se postavili v bran svoji narodnosti, svojemu jeziku in svoji kulturi. Upor Primorcev proti italijanskemu fašizmu je bil prvi v Evropi in nas kot tak še danes navdaja s posebnim ponosom in pokončnostjo. Kljub fašistični gonji, kljub odkritim nacionalističnim pritiskom je namreč prevladala trmasto vztrajna narodna zavest primorskih Slovencev. (VIR., TIGR)
Lili |  12 .02. 2019 ob  14: 08
16
Salvini govori o nacistih in komunistih...kaj pa fašisti?
clemente |  12 .02. 2019 ob  14: 06
mona od človeka...kaj če pridejo k meni domov, pobijejo celo družino in pol na koncu vojne tej, ki so preživeli se jim maščujejo tako, da jih vržejo unih 100 ki se jim niso umaknili na njihovi zemlji v fojbe se res zdi sporno ?
bahhhh...statistika tako ni na njihovi strani in tudi v nobenem pogledu ne more bit, da vsakič ko gledam tega pajaca od sALVINIJA mi gre na bruhanje, na bruhanje mi gre kako so vse kasnejše italijanske generacije naučene zlagane zgodovine in smešno je najbolj, da še vedno obstajajo neke grupe ita neo nacistov ki so dejansko užaljene za unih 100 mrtvih v fojbi in še danes išče pravico...
jaz nevem ampak če kdo pride k meni in mi ubije konja mu bom jaz ubil dva. Tako, da kar se tiče tega razmerja s z temi fojbami šli ZELO lepo 'liscio' skozi..

žveplo |  12 .02. 2019 ob  12: 48
13
Salvini ne ražumi niente.