SALVINI NA SLOVESNOSTI V BAZOVICI: 'Ne obstajajo mučenci kategorije A in B'

Trst

Pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu je danes potekala slovesnost ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Udeležila sta se je tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Matteo Salvini med današnjim govorom v Bazovici

Tajani je ob robu dogodka po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa novinarjem dejal, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in kdor zanika ta pojav, je sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Dan spomina je italijanski parlament uzakonil leta 2004, žrtve fojb in eksodusa so bile do takrat pozabljene, je dejal.

"Tu je na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani," je dejal Tajani, žrtve pobojev pa označil za "žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso spustili italijanske zastave".

Tajani je pred prihodom v Bazovico položil venec tudi k breznu Bršljanovca pri kraju Opčine pri Trstu. V njem so sicer povečini nemški vojaki, padli v zadnjih dneh bojev za Opčine in Trst.

Spomenik žrtvam fojb v Bazovici
Na slovesnosti je Salvini med drugim dejal, da so otroci, umrli v fojbah, in tisti, umrli v nacističnem taborišču Auschwitz, enaki: "Ne obstajajo mučenci kategorije A in B," je dejal Salvini in dodal: "Ne obstaja nekakšen ampak za Auschwitz in nekakšen ampak v Bazovici. Eni in drugi so zločinci."

Italijanski notranji minister ter vodja Lige Salvini pa je preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil žrtev tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je še zapisal.

Slovesnosti so se udeležili tudi številni pripadniki združenj ezulov ter predstavniki krajevnih oblasti, od predsednika deželne vlade FJK Massimiliana Fedrige do tržaškega župana Roberta Dipiazze ter več tržaških poslancev. Med udeleženci je bilo kakih 400 dijakov raznih šol iz FJK in drugih krajev v Italiji ter 800 pripadnikov združenja vojaškega rodu alpincev. Skupaj se je po navedbah spletnega portala TriestePrima zbralo kakih tri tisoč ljudi.

Mašo zadušnico je daroval tržaški škof Giampaolo Crepaldi, ki je poudaril dolžnost spominjanja na tragedijo povojnih pobojev. Spomnil se je tudi treh kristjanov, ki so našli nasilno smrt v tistih časih, Katoliška cerkev pa jih je razglasila za blažene, to so slovenski bogoslovec Lojze Grozde, hrvaški duhovnik Miroslav Bulešić in italijanski duhovnik Francesco Bonifacio.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  11 .02. 2019 ob  15: 40
Torej...kako že gre... "Il lupo perde il pelo ma non il vizio".. italijani so svojo zgodovino pomtli pod preprogo, porušili vsa taborišča, menjali stran (med drugo svetovno vojno)in tudi njihovi mladi ne vejo NIČ o zločinih ki so jih delali oni...Res pa je, da tudi naši niso nikoli priznali grozot, ki so jih delali komunisti... Je pa ta italijanska vlada resnično nevarna, ker glede na to, da so totalno nesposobni, glede na to, da se njihovo gospodarstvo potaplja, glede na to, da imajo mafijo v vseh porah življenja, je pravi čas in način, da svojo nesposobnos prikriješ ta, da usmeriš pozornost in jezo na druge... Skregali so se s francozi, skregani so z evrposko unijo, sedaj se krepijo fašisti,..in to je to,...zgodovina se ponavalja!
Istriano |  11 .02. 2019 ob  09: 30
13
Eh Regional. Najbolj pomembno ste pozabili napisati.

Predsednik evroparlamenta Tajani je dejal na fojbi:
“Naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živi italijanski Trst!”

Naši politiki brez jajc pa nič...
bubobubo |  11 .02. 2019 ob  09: 16
11
@komunisti, povsod so.....povprašaj Primorce kako je bilo za časa fašizma in kaj so počeli, potem pa trosi nebuloze
bubobubo |  11 .02. 2019 ob  09: 12
15
kar seješ, to žanješ......najprej se morajo sosedje vprašat zakaj fojbe in razmislit kaj je bilo pred fojbami
vseved |  11 .02. 2019 ob  08: 13
@komunisti, povsod so, vidim, da ogromno googlaš.
Se pa tokrat v eni stvari strinjam z tvojim zapisom res vas je ogromno dangubičev, đabalebarošev, ki sesate to državo.
Komunisti, povsod so |  11 .02. 2019 ob  03: 30
-11
@Jurij - Poznam Sv.Urh, tam so vozili ulovljene srbsko-ruske okupatorje-partizane, komuniste in podobne parazite, ki so se v sklopu kriminalne tolpe Josipa Broza in Stalina, oba sta bila seksualna izprijenca in neuravnovešenca, želeli dokopati do italijanske, avstrijske in slovenske zemlje, oz. ovac po tem, ko so poskušali porušiti Hitlerjevo Nemčijo ker se je rdečuhom zdela premočna in so s tem proletarci vseh dežel zakuhali 2 svetovno vojno. No okupacija jim je po ameriški intervenciji oz. nemškem odhodu naposled uspela. Komunisti so prilezli iz gozdov in okupirali polovico Evrope, točno tisto polovico, ki je bila po tem revna uboga, prepolna mizerje in gorja. Slovencem so 50 let prali možgane pod pogubno social-komunistično okupacijo, pravo ovčje pranje. Rezultat danes 2019 je država-fantazma-spalno naselje brez nobene vizije (razen koruptivno podprtega tlakovanja ulic) in večina mladih, ki pred opranimi levičarji in oropano državo z veliko hitrostjo beži v Italijo in Avstrijo ter širše, s trebuhom za kruhom, ostajajo le oprani dangube, ki skupaj z njihovimi opranimi starši sesajo drobiž, ki je še ostal v opustošeni blagajni, ostalo odžirajo upokojencem, in še to hvala EU, da nas še trpi - nedolgo nazaj smo zopet prejeli opozorilo oz. opomin, da smo med najbplj koruptivnimi državami na svetu. Prava partizansko komunistična tolpa. Še enkrat. [Google: "Nova sramota za Slovenijo; Nemški mediji poročajo, da naša država ostaja med najbolj koruptivnimi državami v Evropi, pred nami le Grčija, Ukrajina, Hrvaška …"]
vseved |  11 .02. 2019 ob  01: 11
@ Komunisti, povsod so, si bil kdaj pri Svetem Urhu?
Komunisti, povsod so |  10 .02. 2019 ob  23: 09
-21
@Giorgio - Samo da Italijani niso posiljevali mladoletnih punčk, metali živih ljudi v jame, niti izvedli temeljitega etničnega čiščenja, tako kot so to počeli primitivni, retardirani turški mešančki na drugi strani (to je do danes počel le še ISIS), pod vodstvom kriminalnega pedofila Josipa Broza, vse ob podatku, da je to zgodovinsko italijanska zemlja in tistih nekaj slovenskih in srbskih prišlekov-migrantov nikakor niso nikoli bili jamstvo za lastništvo. (Google: "Josip Broz Tito pedofil").
Komunisti, povsod so |  10 .02. 2019 ob  21: 34
-7
Nobenega NOB borca danes ni bilo tam, da obudi spomine? Google: [Slovenistan: Leta 1945 je bilo “borcev” 30.000, danes jih borčevsko pokojnino prejema kar 35.000]
Giorgio |  10 .02. 2019 ob  19: 32
26
Če Italijani čakajo na opravičilo s te strani meje za zločine komunistične vojske z rdečo zvezdo na glavi nad ljudmi samo zato ker so bili Italijani in kristjani, tudi na tej strani meje čakamo na opravičilo za grozote nad ljudmi katerih edina krivda je bila, da so bili Slovenci in prav tako kristjani s strani fašistične vojske Zalostno je, da se tudi nove generacije niso izgleda ničesar naučile iz zgodovine. Slovenci naj se trdno drze Evropske Unije in Nata, kajti drugače jim lahko še trda prede s strani ignorantskih nacionalistov iz soseščine!