SMC PRIŽGAL ZELENO LUČ POČIVALŠKU ZA POGOVORE Z JANŠO: SDS je medtem pričela s pripravami na volitve

Slovenija

Svet SMC je na včerajšnji seji pooblastil predsednika stranke Zdravka Počivalška, da nadaljuje pogovore o vstopu v morebitno vlado Janeza Janše. Kot je po seji novinarjem pojasnil Počivalšek, je 25 članov sveta tak sklep podprlo, proti pa je bil poslanec Jani Möderndorfer. Stranka sicer nadaljuje tudi priprave na morebitne predčasne volitve. Stranka SDS je včeraj na Twitterju zapisala, da pogajanja o novi večinski vladni koaliciji potekajo, a zadnje štiri dni prepočasi. Zato so zadnja dva dneva posvetili pripravam na volitve.

Počivalšek je včeraj člane sveta stranke seznanil s potekom pogovorov s strankami SDS, DeSUS in NSi o vladni koaliciji, ki bi jo oblikovali po odstopu premierja Marjana Šarca. Na spletni strani stranke so sicer neposredno po koncu seje dodatno pojasnili, da "svet ni glasoval o nobeni zavezujoči odločitvi", se je pa strinjal s tem, da vodstvo stranke nadaljuje pogovore o oblikovanju morebitne nove vlade.

Dodali so še Počivalškovo oceno, da je to za SMC prednostna možnost. "Država ne potrebuje nadaljnjih mesecev brez operativne vlade in nove volitve politikom ne bodo olajšale dela. Konflikti in nasprotja se bodo le še poglobili," so Počivalškove besede zapisali na spletni strani. "Predčasne volitve bodo, če pride do njih, zmaga osebnih interesov v politiki in poraz zmožnosti sprejemanja razumnih dogovorov," menijo v stranki.

SMC sicer pri pogovorih o vstopu v novo vlado vztraja na tem, da se ohrani javno zdravstvo, da se ne posega v druge javne sisteme, da se okrepi gospodarsko okolje in da se ne odlaša več z ukrepi na področju starejših, javnih stanovanj in sanacije okoljskih problemov. Prav tako bo SMC po Počivalškovih besedah "vztrajala pri tem, da ostane Slovenija demokratična in svobodomiselna država in da se meja med pravicami in svoboščinami ne pomika v nobeno skrajnost".

Dopisali so še, da se "na daljavo in prek medijskih objav resnih zadev ne da usklajevati".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija