MOTIV ZA POKOL 43-LETNEGA NEMCA KSENOFOBIJA: Pokončal 10 ljudi, bil je lovec, orožje je nosil legalno (FOTO, VIDEO)

Kronika

Nemško zvezno tožilstvo obravnava strelska napada v mestu Hanau kot sum terorizma, je danes na novinarski konferenci potrdil notranji minister dežele Hessen Peter Beuth. Motiv za napada, v katerih je domnevni strelec ubil najmanj devet ljudi, naj bi bila ksenofobija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To je napad na našo svobodno in mirno družbo," je obsodil dejanje Beuth. Po do sedaj zbranih informacijah je bil motiv za napad 43-letnega Nemca ksenofobija, je dodal Beuth. Do teh domnev jih je privedla začetna preiskava osebne spletne strani domnevnega strelca.

Moški je bil lovec in je orožje posedoval legalno. Policiji pa ni bil doslej poznan zaradi svojih skrajnih nagnjenj.

V dveh streljanjih v nemškem mestu Hanau v bližini Frankfurta je bilo v sredo zvečer oziroma v noči na danes ubitih najmanj devet ljudi. Prvi streli so odjeknili okoli 22. ure v enem od baru v središču mesta, kasneje pa še v drugem baru okoli dva kilometra stran. Več ur po napadih na dveh različnih krajih je policija v stanovanju v Hanauu odkrila truplo domnevnega strelca ter truplo njegove mame. Beuth je dodal, da zaenkrat domnevajo, da je moški najprej ustrelil svojo mamo, nato še sebe.

Skupno je umrlo 11 ljudi. Več oseb je bilo v streljanjih ranjenih, najmanj ena huje, je še povedal Beuth.

Med žrtvami so imeli številni migracijsko ozadje, poroča dpa ob navajanju varnostnih virov.

Tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin je danes dejal, da se bojijo, da so med žrtvami tudi Turki. Ob tem je pozval nemške oblasti k temeljiti preiskavi incidenta, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Preiskovalci so zaenkrat našli pismo o priznanju, videoposnetek in njegovo osebno spletno stran. Najmanj en posnetek je nekaj dni pred dejanjem objavil na portalu Youtube. V njem med drugim domnevno Tobias R., kot so ga identificirali pri časniku Bild, govori o podzemnih vojaških ustanovah v ZDA, v katerih zlorabljajo otroke in jih ubijajo.

Storilec naj bi na spletu objavil še več drugih posnetkov o svojih stališčih, med drugim naj bi v enem trdil, da Nemčijo upravlja tajna služba. Negativno je govoril tudi o migrantih iz arabskih dežel in Turčije. Tudi v drugih posnetkih je navajal različne teorije zarote.

Deželni parlament v Hessnu je zaradi napada odpovedal današnje zasedanje. "Spominjamo se žrtev groznega in neverjetnega nasilnega dejanja, globoko nas je prizadelo," je dejal predsednik deželnega parlamenta Boris Rhein.

V Hanauu se bodo drevi v središču mesta poklonili žrtvam, je napovedal župan mesta Claus Kaminsky. "To je bil grozljiv večer, s katerim se bomo gotovo še dolgo ukvarjali in se ga z žalostjo spominjali," je povedal v prvem odzivu.

Ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier je označil dogodke v Hanauu za grozovit zločin. Napovedal je, da bo popoldne skupaj z zveznim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem in deželnim notranjim ministrom Beuthom obiskal mesto.

Sožalje družinam žrtev je na Twitterju izrazil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Izrazil je upanje, da bodo ranjeni čim prej okrevali. Nemška kanclerka Angela Merkel je zaradi napada spremenila svoje delovne obveznosti izven Berlina in spremlja razvoj dogodkov.

Nemška pravosodna ministrica Christine Lambrecht je izrazila sožalje svojcem žrtev in pozvala k temeljiti preiskavi. "Pretresljivo je, koliko ljudi je bilo ubitih brez kakršnekoli smisla," je povedala.

Zunanji minister Heiko Maas je opozoril, da bi to bil lahko že tretji skrajno desni napad v Nemčiji v letu dni, če bodo preiskovalci potrdili sum. "Skrajno desni terorizem je spet postala nevarnost za našo državo," je dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija