KOMENTAR DOGAJANJA: Kakšno je mnenje koprskih politikov na burne dogodke v Marjetici?

Koper

Kakšno je mnenje v obalnih strankah o dogajanju zadnjih dni v Marjetici Koper? So stavki naklonjeni ali ne? Bo po njihovem mnenju sedanji direktor javnega podjetja Alfred Draščič razrešen? Imajo one rešitev za nastali problem? Za komentar smo se obrnili tudi na nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča.

Mojca Hilj Trivič iz koprskega mestnega odbora SDS meni, da je stanje eskaliralo do točke, ko je potrebno pozvati k odgovornosti vse vpletene, "ker dogajanje gre predvsem v škodo občanov Kopra, ki bodo prikrajšani kakovostnih storitev, ki jih plačujejo".

S stavko se sicer v koprskem SDS ne strinjajo: "Prepričani smo, da če bi bila "politična" volja in resen interes vpletenih v dobrobiti podjetja, zaposlenih in občanov, do tega ne bi prišlo in bi se ji lahko izognili." Glede možnosti odstavitve dosedanjega direktorja, pa menijo, da je razrešitev direktorja možna, vendar je vprašanje, "ali se bo s tem težava rešila, saj iz nam znanih informacij so zahteve sindikata glede dviga plač v tem trenutku finančno nevzdržne in jih tudi nov direktor v taki obliki verjetno ne bo mogel realizirati".

Medtem pa nekdanji koprski župan Boris Popovič ocenjuje, da so zaposleni v Marjetici naredili neizbežno. "Stisnjeni so v kot, saj bi brez vstaje preko sindikata, žal, v kratkem ostali brez delovnih mest, na drugem bregu jim stojijo ljudje, ki pri uresničevanju svojih pritlehnih ciljev ne zbirajo ne sredstev ne načina, večkrat z nasmeškom na obrazu in pod krinko dobrih, naivnih in neveščih ljudi iz podeželja," je zapisal Popovič, ki ob tem še dodaja:

"Z zanimanjem spremljam dogajanje od zunaj in se ne vmešavam, dokler me k temu ne bodo pozvali delavci in občani. Do te situacije je moralo priti, kajti splošno stanje, odnosi, motivacija, tako v Marjetici kot tudi na občini, je porazno, nevredno MOK, kot je še pred dobrim letom bila!"

Po mnenju koprskega SD pa je trenutno dogajanje v Marjetici posledica slabega kadrovanja, kar bo imelo dolgoročne posledice tudi na odvoz in deponiranje odpadkov. "Kako se da konsolidirati, inovativno in okolju prijazno voditi Marjetico, smo SD Koper poskušali udejanjiti z našim kandidatom, pa smo bili zavrnjeni, ker očitno so imele prednost druge in drugačne preference župana."

"Ali je direktor ravnal prav ali ne, bo preveril nadzorni odbor in verjamem, da v kolikor obstajajo utemeljeni razlogi za njegovo razrešitev, da bo direktorja razrešil," še dodaja predsednica SD Koper Natalija Gulič. V stranki kljub vsemu še vedno upajo, da bo prišlo do razumnega dogovora s sindikati in vodstvom ter da stavke v Marjetici ne bo.

V imenu koprske Levice pa nam je odgovoril vodja poslanke skupine Matej Tašner Vatovec. "Tako sam kot tudi v lokalnem odboru izražamo polno podporo in solidarnost delavkam in delavcem Marjetice pri njihovem boju za delavske pravice. Zahteva po dvigu plač v skladu s panožno kolektivno pogodbo je popolnoma legitimna - v skladu s tem so se dvigi že zgodili v ostalih komunalnih podjetjih. Prav tako je upravičena zahteva po sklenitvi pogodbe o kolektivnem nezgodnem zavarovanju, saj gre za delovno izjemno težavno panogo. Sramotno je, da to še ni urejeno."

Po njegovem mnenju je stavka vrh ledene gore in to kaže na napake, ki so se dogajale z imenovanjem trenutnega direktorja, kakor tudi v preteklosti. "Žal se prakse nastavljanja kadrov na podlagi poznanstev in ne kompetenc nadaljujejo tudi po spremembi občinskega vodstva. Za to je seveda v prvi vrsti odgovoren župan. Direktor pa očitno tudi ni hotel povleči pravih potez, da bi stabiliziral podjetje," je prepričan Tašner Vatovec, ki meni, da bi glede na vse dogajanje v Marjetici, nadzorni svet moral odstaviti direktorja.

Po njegovem mnenju Marjetica potrebuje kompetentno poslovodstvo, ki ne bo zavračalo dialoga in bo sposobno v kratkem najti skupni jezik z delavci. "Žal trenutni direktor nima podpore med delavci, kot je sam dejal, ima težave z nadzornim svetom. Prav bi bilo, da odstopi oziroma se ga razreši in se na njegovo mesto izbere kompetenten kader onkraj klientelizma."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
TORUS |  20 .02. 2020 ob  22: 05
Matej Tašner Vatovec.
Zadevo si v par stavkih opisal tako dobro in tako točno, da boljše ne bi mogel nihče.
Zdaj pa prosim: "AKCIJA". Saj ste vendar podporniki sedanje občinske oblasti.
Če pa to ne bo šlo pričakujem, da županu ukinete podporo. Tako kot Šarcu! Pika!!!
Koprčan |  20 .02. 2020 ob  18: 30
Kdo je 16 let dirigiral plače pod minimalcem, nezavarovanja ter neplačila v primeru stavke? Pope. Kumunalo so vodili smrkavci preko študenta pa še kdo. Zdaj je pa ta nesrečnik brižni drascic za vse kriv? Kriv je edino za to da je brus. Ravno popo je vse skupaj zakuhal. Popo: nabral si 22.450.200,50 Eur davkoplačevalskega denarja. A ti ni dovolj? Kaj bi še rad? Razumi da te ne moremo več gledati.
Lili |  20 .02. 2020 ob  09: 28
Tako je, ko so nesposobni na oblasti. To je odraz sedanjega občinskega vodstva, ki ne samo da se mu NE sanja kaj ima za delat, je totalno nesposobno in v ozadju se je takoj pojavilo kup fac in strank, ki se vsak po svoje tržejo za plen..z Vatovcem in podobnimi posvečenci, ki s svojimi posvečenimi govori, nakladajo v prazno in samo podpihujejo razpad sistema... Z raidjem koper vred..samo poslušaš njihovega spikerja in se ti obrne želodec.
kokodek |  19 .02. 2020 ob  22: 16
10
ko je marjetico vodil ggm v navezi s popotom, so na veliko zapravljali. zdaj je treba plačati račune. delavci niso krivi za slabe poteze direktorjev, menežderjev in županov. zdaj je potreben razumen dialog med vodstvom in delavci. tisti, ki so naredili škodo podjetju in nam, ki plačujemo položnice, bi morali odgovarjati. in še vedno ne razumem, zakaj se kao uspešni podjetniki lepijo in oklepajo županskih stolčkov in direktorskih mest v komunalah !!jQuery1123032754666811723476_1582145606904???
max |  19 .02. 2020 ob  18: 30
Kitajcem prodat vse javne firme, pa da vidite pol kako se dela.Sindikat ja, bo kaj pomagal delavcem.
Erazem |  19 .02. 2020 ob  18: 29
16
Kaj je že ugotovilo računsko sodišče? Da so zapravljali levo in desno brez vsakega nadzora in brez pravil. Kdaj se je to dogajalo? Tega Draščiča ne poznam in mi je popolnoma vseeno, kdo je tam direktor samo, da dela prav, vendar on zdaj mora izvesti ukrepe, ki jih je zahtevalo računsko sodišče. Pa še to. Pršute in ostalo bo treba plačat. Če smeti ne bodo odvažali, jim jih bomo vozili sami na njihovo dvorišče - tudi za to obstaja civilna iniciativa.
vseved |  19 .02. 2020 ob  17: 23
27
koprski politiki !!! se vi hecate?