SLOVENSKA EURO POSLANKA RAZBURILA SRBSKE POLITIKE: Kaj je zapisala v prispevku za tamkajšnji časnik?

Svet

Evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD), ki je tudi predsednica odbora Evropskega parlamenta za odnose s Srbijo, je s četrtkovim prispevkom v srbskem časniku NIN razburila politike v Srbiji. V prispevku je med drugim ocenila, da sta demokracija in svoboda medijev v Srbiji resno ogrožena.

Zapisala je, da v Evropski uniji ostajajo glavna skrb mediji v Srbiji, saj sta v državi "demokracija in svoboda medijev resno ogrožena, ker nacionalni kanali vseh političnih strank ne obravnavajo enako". "Sovražni govor, laži, manipulacije, zastraševanje, celo s strani vodilnih in vplivnih politikov, naraščajo v medijih in javnosti, to pa ni tisto, kar želimo videti v Evropski uniji," je zapisala, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ocenila je, da morajo srbske vladajoče stranke uresničiti priporočila za svobodne in poštene volitve, pričakuje pa tudi, da bodo oblasti uresničile sporazume in uravnotežile poročanje med volilno kampanjo. Obžalovala je, ker je "tudi preostali del opozicija" napovedal bojkot volitev in izrazila zaskrbljenost zaradi "nepričakovane napovedi znižanja volilnega praga s petih na tri odstotke brez širokega političnega soglasja in javne razprave". Meni, da bi morala biti volilna udeležba na aprilskih volitvah vsaj 40-odstotna, saj bo v nasprotnem primeru v Srbiji samo še formalna demokracija, navaja Tanjug.

Prepričana pa je, da lahko s skupnim delom prebrodijo ovire in dokažejo, da je pot reform najboljša in prava pot. Srbijo je označila kot državo v regiji, ki je najbolj pripravljena, da postane prihodnja članica EU.

Srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović je evropsko poslanko obtožila, da je presegla svoj mandat in da ni objektivna, saj da podaja subjektivne in politično obarvane ocene o stanju vladavine prava v Srbiji.

Obrambni minister in vodja vladnega Gibanja socialistov Aleksandar Vulin je prav tako njene ocene zavrnil kot neutemeljene, saj da srbska družba ni razdeljena, državljani pa niso sprti. Meni, da bi se morala usmeriti v kaj koristnega, kot so dosežek dogovora o brexitu, da "pomaga, da Srbi v Sloveniji dobijo status narodne manjšine" idr.

Tudi podpredsednik vlade in vodja delovne skupine za napredek volilnih pogojev Nebojša Stefanović je menil, da njene izjave ne temeljijo na dejstvih in dejavnostih vlade, in da so politično pristranske, poroča Tanjug.

Fajonova je tarča kritik srbske vlade že nekaj časa. Srbski predsednik Aleksandar Vučić jo je nedavno obtožil, da je dejala, da Evropski parlament ne bo sprejel znižanja volilnega praga v Srbiji. Ocenil je, da v Evropi nekorektno predstavlja Srbijo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .01. 2020 ob  12: 22
sovražni govor imamo tudi doma, privilegirane politike , korupcijo, nastavljene sodnike......