SLOVENIJA SPRAVILA RUSIJO NA KOLENA: "Težko nas premagajo, saj imamo enkratno podporo naših čarobnih navijačev" (FOTO)

Slovenija

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je v četrtfinalu evropskega prvenstva ponovno srečala s favorizirano Rusijo. Naši odbojkarji so pred razprodanimi Stožicami, pred 11.225 gledalci, s 3:1 (23, 22, -21, 21)  porazili aktualne evropske prvake in si tako priborili polfinale EuroVolley-ja, v katerem se bodo srečali s Poljaki.

Slovenija je četrtfinalno tekmo evropskega prvenstva proti Rusiji začela v udarni postavi Dejan Vinčić, Mitja Gasparini, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Klemen Čebulj, Tine Urnaut in Jani Kovačič. Prva točka je pripadla nasprotnikom, a že naslednje štiri so končale na slovenskem računu. Kozamernik je dobro pritiskal z začetnim udarcem in Rusom povzročil nekaj težav pri organizaciji napada. Nato pa je z enako mero na začetnem udarcu vrnil Egor Kliuka in Rusi so prešli v vodstvo.

Za slovenski priključek sta z uspešnimi napadi skrbela Pajenk in Čebulj, Gasparini je s točko neposredno z začetnim udarcem poskrbel za izenačenje na 9. točki, s še enim asom pa za vodstvo. Kapetan Urnaut je z zvitim napadom prinesel vodstvo s 14:12. Gasparini je nadaljeval svoj šov na začetnem udarcu in z izjemno bombo za 20:18 prisilil ruskega selektorja Tuomasa Sammelvua, da je poklical fante na klop. V končnici niza so naši fantje zadržali potrebno zbranost, Pajenk je zaključil napad za 23:21, Rusi so z napako Slovencem poklonili prvo zaključno žogo, ki pa je naši odbojkarji niso uspeli izkoristiti, prav tako ne druge. V tretje pa so bili uspešni in z rezultatom 25:23 slavili v prvem nizu.

Prvo točko v drugem nizu je dosegel Čebulj, po požrtvovalni igri Kovačiča pa še drugo. Na krilih glasnih Stožic so po odličnih začetnih udarcih Kozamernika naši odbojkarji povedli s 6:1. Sledilo je nekaj zaporednih napak v naši izbrani vrsti in Rusi so se približali na 6:5, a je Urnaut dosegel novo točko za domačine. Prednost Slovenije je narasla na štiri točke, zato je finski strateg na ruski klopi zahteval prekinitev. Sledilo je nekaj napak Rusov na začetnem udarcu in naši odbojkarji so ohranjali prednost. Kozamernik je z izjemnim blokom poskrbel za vodstvo s 14:9.

V igro slovenskih odbojkarjev se je zopet prikradlo nekaj napak in ruski odbojkarji so uspeli povsem zmanjšati zaostanek (16:15). Čebulj je z dvema napadoma iz druge linije, po izjemnih podajah Vinčića, poskrbel, da so Slovenci v končnico niza vstopili s tremi točkami prednosti (22:19). Sledila je še napaka Rusov, ki so nato osvojili dve točki zapored, zato je Alberto Giuliani zahteval premor. Izjemno glasna podpora s tribun Arene Stožice je poskrbela, da je začetni udarec Viktorja Poletajeva končal v mreži in Slovenci so dobili prvo zaključno žogo, ki je niso uspeli izkoristiti, a je zatem tudi Volkov poslal žogo v mrežo za zmago Slovenije s 25:22.

Začetek tretjega niza je bil povsem rusko obarvan, saj so uvodoma osvojili kar štiri točke, za prvi slovenski uspešen napad pa je poskrbel Čebulj. A Rusi so zopet nanizali tri točke, zato je Giuliani v igro poslal Tončka Šterna in Gregorja Ropreta, ki sta zamenjala Vinčića in Gasparinija. Slovenci so nekako ujeli ravnotežje in sledili nasprotnikom, ki pa so vseeno ohranjali prednost. Obe ekipi sta precej pritiskali z začetnimi udarci in posledično storili kar nekaj napak.

Čebulj in Urnaut sta z uspešnimi napadi poskušala držati stik z Rusi, ki pa so vseeno suvereno ohranjali prednost. V končnici niza je na igrišče namesto Čebulja vstopil Žiga Štern, vrnila pa sta se tudi Gasparini in Vinčić. Kapetan Urnaut je z močnim napadom za 14:21 pokazal, da se Slovenija vsekakor ne namerava predati. Slovenci so ob dobrem začetnem udarcu Gasparinija ubranili tri zaključne žoge, Rusi pa so izkoristili četrto.

Po napaki Kliuke, ki je žogo udaril v avt, je drugo slovensko točko osvojil Pajenk z začetnim udarcem. Gasparini je dodal še neubranljiv začetni udarec, a so Rusi izid poravnali na 4:4. Vinčić je dobro razigraval svoje soigralce, za 6:4 je bil uspešen Kozamernik. Kliuka se je z asom za izenačenje na 6. točki odkupil za uvodno napako, zatem pa je trojni slovenski blok ujel Poletajeva. Naši fantje so nadaljevali s čvrsto igro v bloku, Sammelvuo pa je v igro vrnil kapetana Igorja Kobzarja.

Z dobrim začetnim udarcem je Urnaut Sloveniji priboril vodstvo treh točk (11:8) in na noge dvignil Areno Stožice. Tudi prekinitev na zahtevo ruske klopi ni ustavila Slovencev, ki so po napaki nasprotnikov osvojili novo točko. Pajenk je z asom poskrbel za prednost štirih točk, zatem pa so se Rusi ujeli še v mrežo in gostitelji so povedli kar s 15:10. Razigral se je Urnaut, ki je nizal točke v napadu, z izjemnimi začetnimi udarci je blestel Čebulj. Vinčić je s požrtvovalno podajo poskrbel za 19. točko Slovenije. Tudi Maksim Mihajlov, ki je v tem nizu vstopil v igro, ni prinesel preobrata. Slovenci so v končnico vstopili s štirimi točkami prednosti. Prvo zaključno točko je Sloveniji z začetnim udarcem priboril Gasparini, a so se Rusi dvakrat ubranili, nato pa je Gasparini osvojil zadnjo točko in spravil Stožice v delirij.

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: "To je nekaj norega. Jaz sem to sanjal, vedel sem, da se bo to zgodilo. To je najboljša publika na svetu, jaz ne morem opisati teh občutkov. Vedel sem, da bomo zmagali, vedel sem v srcu. Dali smo vse od sebe za to zmago. Gremo naprej, gremo po zlato, tako kot smo že napovedali."

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: "V tem vzdušju je bilo fantastično, res je bilo noro igrat. Ni še konec, gremo naprej, Rusija je padla, sedaj pa polfinale."

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: "Seveda verjamem v fante, saj jih poznam zelo dobro. Tokrat smo proti Rusiji igrali neverjetno dobro v napadu in pri začetnih udarcih. Nasprotne ekipe nas težko premagajo, saj imamo enkratno podporo naših čarobnih navijačev."

Slovenci se bodo v polfinalu srečali s Poljaki, ki so v četrtfinalu premagali Nemce s 3:0. Tekma bo na sporedu v četrtek 26. septembra, ob 20.30 uri.


Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 9, Kozamernik 8, Šket, Gasparini 12, Vinčić 3, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut 13, Čebulj 12. Selektor: Alberto Giuliani.

Rusija: Volvič 3, Karpukov, Volkov 13, Semjšev, Jakovlev 3, Butko 3, Muserskij 5, Poletajev 20, Andrejev, Mihajlov, Kliuka 19, Kobzar, Golubev. Selektor: Tuomas Sammelvuo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija