SLOVENIJA ČEZ PAR DNI V RDEČI FAZI? Takšne so napovedi IJS

Slovenija

Institut Jožef Stefan (IJS), ki pripravlja modele razvoja epidemije, je objavil novo napoved. Po njihovih izračunih bo Slovenija rdečo fazo na evropskem semaforju ukrepov dosegla predvidoma v petek, temnordečo pa v sredini septembra. Po napovedih bodo bolnišnice v drugi polovici septembra dnevno sprejele 60 covidnih bolnikov.

Ob trenutnih trendih bomo v Sloveniji rdečo fazo evropskega semaforja dosegli v petek, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan. "Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah," opozarjajo. Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v neki državi znašati več kot 200. Danes v Sloveniji pojavnost znaša 178.

Ob tem napovedujejo, da bo četrti val zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni," pozivajo na IJS. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotki. Po podatkih vlade je trenutno z vsemi odmerki cepljenih 50 odstotkov starejših od 18 let.

Rast epidemije Leon Cizelj z IJS v večji meri pripisuje bolj kužnemu delta sevu. Okužbe, ki k nam prihajajo iz tujine, po njegovih besedah ne pomagajo pri trenutni situaciji, a vseeno ne gre za zelo pomemben vir okužb. Trenutna situacija je po njegovih besedah posledica vedno večjih številk. "Gremo preko 400 pozitivnih testov na dan, vedno težje je slediti kontaktom, kar pomeni, da bo tudi epidemija hitreje napredovala," napoveduje Cizelj.

Konkretnih napovedi za bolnišnice Cizelj še ni želel podati. Glede na njegove izračune bomo sicer do začetka septembra beležili 1000 okužb dnevno, do sredine pa že 2000. "Pri 2000 pozitivnih testih na dan računam, da bo šlo v bolnišnice 60 ljudi dnevno," je povedal Cizelj. Rast epidemije sicer nekoliko blaži veliko število prebolevnikov. Kljub temu pa do sredine oktobra oziroma novembra ne vidijo načina, ki bi upočasnil rast epidemije, je še dejal Cizelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  25 .08. 2021 ob  11: 45
Obala 1 - tu je odgovor za tvoj prenabildan ego in slamnat IQ:

Svojo raziskavo so izvedli tudi v Izraelu, kjer je polno cepljenih 65 odstotkov prebivalstva (okoli 80 odstotkov odraslih) in kjer se prav tako naglo širi delta.
Podatki izraelskega ministrstva za zdravje kažejo, da se je učinkovitost cepiva podjetja Pfizer/BioNTech v državi od začetka junija močno zmanjšala. Po podatkih ministrstva cepljenje preprečuje okužbo le v 39 odstotkih primerov, težji potek bolezni pa prepreči v 91 odstotkih primerov.
Obala1 |  24 .08. 2021 ob  23: 15
@ Pjeroshriba dej pejdi Nazaj v hribe In ne trosit neumnosti …glih ti si ta pravi ki lahko daješ nasvete ostalim …vsak ima pravico do lastne izbire ….ma va cagar
Pjero Shriba |  24 .08. 2021 ob  22: 18
-2
No vaxarji so pred letom dni paradirali in se kitili z najrazličnejšimi teorijami zarot okoli cepiv.
Danes se intenzivni oddelki polnijo praktično s sami necepljenimi in še jim ni jasno zakaj.
Žal pa imamo spet smrtne žrtve.
Če kdo tu laja, lajajo ravno oni.
Spet smo jih gledali, kako vdirajo v tv studije v Angliji in lajajo kot stekli psi.
Iz spoštovanja do mrtvih zaradi tega virusa bi morali za vedno UTIHNIT in se CEPIT !
manemebasat |  24 .08. 2021 ob  20: 33
Vi, ki ste se cepili in lajate, da smo mi ostali neodgovorni in asocialni, A VI LAHKO ZBOLITE IN PRENASATE VIRUSjQuery112307104067944568146_1629829783830?
Obala1 |  24 .08. 2021 ob  19: 12
Za vse tiste ki imate IQ na nivoju sobne temperature, kot so vam ze povedali će ste se cepili ( dva krat ter se to zimo dodatnih dva krat ) ni mi jasno zakaj skrbite, da vas bodo necepljeni okužili? Će ste se cepili toliko krat a ne bi morali biti varni pred virusom? A ni cepivo razvilo ze dobro telesno imunologijo? Ali sploh ne veste kaj nakladate? Berite malo strokovno literaturo ….pomaga
Piero Panin |  24 .08. 2021 ob  17: 40
-4
Anti-cepilci so bolj glasni v tem je fora,zato ker zivimo v svobodni drzavi ki je demokraticna in se zavzema za pravice vseh se pricakuje tudi s strani tistih ki upostevajo ukrepe in so se cepili da zacnejo protestirat in se zavzemat za svoj prav.
Oko za oko,zob za zob
magik |  24 .08. 2021 ob  16: 37
-7
Vprašanje za pravnike in ustavne pravnike:
KJE SO PRAVICE vseh, ki upoštevamo ukrepe, smo se cepili in smo zaradi proticepilcev in zanikalcev virusa po nepotrebnem izpostavljeni možnostim okuže?