SLABA SLIŠNOST RADIJSKIH POSTAJ OB MEJI Z ITALIJO: Ministrstvo intenzivno išče rešitve

Slovenija

Ministrstvo za javno upravo je ob opozorilu ZNP na slabo slišnost slovenskih radijskih programov ob meji z Italijo pojasnilo, da Italija žal radijski spekter uporablja mednarodno neusklajeno, kar aktivno rešujejo že nekaj časa. Kot so navedli, načrtujejo tudi še intenzivnejše ukrepanje in obisk ministra Rudija Medveda v Italiji.


"Ministrstvo za javno upravo se zaveda pomena nemotene uporabe radijskega spektra za oddajanje radijskih programov ter s tem za uresničevanje pravice državljanov do obveščenosti in nenazadnje za demokratičnost medijskega prostora. Mednarodno usklajena uporaba radijskega spektra je na obmejnih območjih med državami pogoj za nemoten sprejem radijskih signalov. Žal sosednja Italijanska republika radijskih spekter uporablja mednarodno neusklajeno, pri čemer italijanska nacionalna zakonodaja ne upošteva pravil in sporazumov iz okvira Mednarodne telekomunikacijske unije," so na ministrstvu zapisali v odzivu za STA.

Pri iskanju rešitev, ki bi privedle do nemotene uporabe radijskega spektra, je ministrstvo aktivno na bilateralni in multilateralni ravni. "Med drugim smo letos junija v Ljubljani gostili tretji multilateralni sestanek pod pokroviteljstvom ITU, namenjen iskanju rešitve. Pri pravni zaščiti slovenskih interesov smo že vključeni v trinajst pravdnih postopkov pred italijanskimi in slovenskimi sodišči, po naših usmeritvenih navodilih državno odvetništvo pripravlja vložitev več novih tožb pred slovenskimi sodišči," so navedli.

Kot so dodali, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) po strateških usmeritvah ministrstva in skladno z možnostmi po zakonu o elektronski komunikacijah slovenskim radijskim postajam omogoča uporabo tehničnih ukrepov za izboljšanje slišnosti na obmejnih območjih. Načrtujejo tudi še intenzivnejše ukrepanje na politični ravni, v okviru katerega so načrtovali tudi ministrov obisk v Rimu, a do slednjega "žal še ni prišlo zaradi oblikovanja nove italijanske vlade".

Glede zamud pri podeljevanju frekvenc ministrstvo sicer veseli, da so se po razrešitvi nekaterih ovir izpeljave postopkov razpisa frekvenc z novelo zakona stvari premaknile. V konkretno izpostavljenih primerih gre za postopke, ki jih vodi Akos, zato bi pojasnila lahko podal Akos, so dodali. "V primeru preurejanja radijskih frekvenc Radia Ognjišče, zaradi tožbe iz Italije, kakor tudi v drugih podobnih primerih na podlagi odzivov postaj in številnih javno izpostavljenih vprašanj ugotavljamo, da obstaja veliko odprtih in nerazrešenih vprašanj ter nezadovoljstva med uporabniki, radijskimi postajami in nacionalnim regulatorjem na tem področju Akosom," so ocenili na ministrstvu.

Zato pričakujejo, da bo Akos v okviru strokovnega poznavanja področja in vodenja uporabil vsa zakonita sredstva ter možnosti, da bo slovenskim radijskim postajam na območju Slovenije omogočil ustrezno in nemoteno oddajanje, kar bo omogočilo državljanom na obmejnih območjih tudi spremljanje slovenskega radijskega programa. Gre za pomembno in občutljivo nacionalno vprašanje. Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini opozorilo na nesprejemljive birokratske zaplete pri podeljevanju radijskih frekvenc in na slabo slišnost slovenskih radijskih programov ob meji z Italijo. Po mnenju ZNP je čas, da se Akos začne zavedati, da obstaja zaradi izdajateljev in državljanov.

Akos je že zavrnil očitke ZNP. V zvezi z motnjami italijanskih radijskih postaj je Akos ponovil svoje pojasnilo iz julija, da se s problematiko glede zasedanja frekvenc, dodeljenih Sloveniji, intenzivno ukvarja vsaj od leta 2003. Akos odločno zavrača tudi očitke, da raje ne podeli frekvenc, kot da bi jih podelil uporabnikom. Zdaj pripravlja tudi nov sklop frekvenc, ki ga namerava razpisati do konca leta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija