Škandal s podeljevanjem posojil mafiji na Japonskem se širi

Škandal s podeljevanjem bančnih posojil japonski mafiji se je še razširil, ko je še ena večjih japonskih bank, Shinsei Bank, priznala, da je poslovala z osebami, ki so del organiziranega kriminala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Banka Shinzei je v četrtek priznala, da je ena njenih podružnic odobrila več kot ducat posojil mafijski skupini jakuze. "Naše notranje kontrole niso bile dovolj stroge," je po poročanju AFP dejal predsednik banke Šigeki Toma.

Do priznanja je prišlo nekaj dni zatem, ko je japonski organ za nadzor finančnega trga FSA napovedal, da bo sprožil preiskavo proti trem največjim japonskim bankam, Mizuho Financial Group, Mitsubishi UFJ in Sumitomo Mitsui Banking Corp.

Več sto posojil v skupni vednosti okoli dveh milijonov dolarjev

Banka Mizuho je septembra priznala, da je članom mafije odobrila več sto posojil v skupni vrednosti okoli dveh milijonov dolarjev. Posebna skupina pravnikov, ki jih je najela banka, je ugotovila, da so vodilni v banki vedeli za posojila, a niso ukrepali.

Škandal je polnil časopise in je po neuradnih podatkih sprožil kriminalistično preiskavo povezav gospodarskih subjektov z organiziranim kriminalom.

Japonski finančni minister Taro Aso je v petek priznanje banke Shinzei označil kot "razumno", nekaj dni prej pa za transakcije banke Mizuho dejal, da so "velikanski problem". Glede prvotnih izjav banke (ki so se izkazale za neresnične), da vodilni niso ničesar vedeli o spornih posojilih, pa je menil, da so "najslabše, kar lahko banka naredi".

Regulatorni organi so leta 2007 že kaznovali eno od enot banke Mitsubishi UFJ zaradi poslovanja z organiziranim kriminalom, je poročala AFP.