Banka sklepala posle z mafijo

Svet

Škandali ne pretresajo le ameriških in evropskih bank, temveč tudi banke drugod po svetu. Sredi afere se je tako denimo znašla tudi ena največjih bančnih skupin na Japonskem Mizuho Financial Group, ki je sklepala posle z mafijci. Njeno vodstvo je za to vedelo, a tega ni preprečilo, ugotavljajo pravniki.

Minuli mesec je v javnost pricurljala novica, da je Mizuho za japonsko mafijo Jakuza opral za okoli dva milijona ameriških dolarjev (1,45 milijarde evrov). Škandal je na naslovnicah japonskih medijev vztrajal več tednov, obenj pa se je kritično obregnil tudi japonski finančni minister Taro Aso. Kot je izpostavil, gre za "velikanski problem". Posebej ga skrbi, ker so vodilni v Mizuhu sprva trdili, da o dvomljivih poslih ne vedo nič. "To je najslabše, kar so lahko v banki naredili," je dejal. Afera je po neuradnih podatkih že sprožila kriminalistično preiskavo.

Vedeli, a niso ukrepali

Vodstvo banke je vedelo, da se sklepa posle z mafijci, a tega ni ustavilo, je v danes objavljenem poročilu ugotovila posebna skupina pravnikov. Mizuho je sicer regulatorjem že posredoval zavezo, da bo zaradi škandala kaznovanih več kot 50 vodilnih.

Predsednik upravnega odbora banke Takaši Tsukamoto bo odstopil s položaja prvega moža banke, ohranil pa bo položaj predsednika matične družbe. Izvršni direktor Mizuho Financial Group Jasuhiro Sato, ki je priznal, da je vedel za posojila, a je možnost odstopa zavrnil, bo medtem šest mesecev funkcijo opravljal brezplačno, preostali vodilni pa bodo prav tako ob dele plač. Vodja pristojnega oddelka za posojila bo izgubil mesto v upravnem odboru.

kurs dolarja je mega :) |  29 .10. 2013 ob  17: 44
opral za okoli dva milijona ameriških dolarjev (1,45 milijarde evrov).
miškolin |  28 .10. 2013 ob  13: 54
samo ne vem ali so se naši učili od njih ali obratno. Glede na 20 let trajajoče ropanje bank in nas davkoplačevalcev, verjamem, da so se oni učili od naših. Bravo SLO politiki.