Japonska: V ZDA se očitno ne zavedajo resnosti svoje krize

Počasen napredek ameriških politikov pri iskanju dogovora o proračunu in zgornji meji javnega dolga že močno najeda tudi mirnost drugih držav. Ameriški politiki se morajo zavedati resnosti problema in poiskati izhod iz slepe ulice, ki ima negativne posledice za ves svet, je danes pozval japonski finančni minister Taro Aso.

Aso je poudaril, da si del ameriških republikancev, pripadnikov t. i. gibanja čajank, očitno sploh ne zaveda širših posledic ameriške krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mnogi med njimi očitno ne razumejo dobro mednarodnih razsežnosti, ki bi lahko izšle iz ameriških problemov," je poudaril na novinarski konferenci.

Ob najhujšem scenariju bi ZDA lahko postale plačilno nesposobne, kar bi imelo resne posledice tudi za Japonsko, ki je velik lastnik ameriških obveznic, Asove besede povzema japonski poslovni časnik Nikkei. Dežela vzhajajočega sonca ima v rokah 1100 milijard dolarjev ameriškega dolga, s čimer je drugi največji posojilodajalec ZDA - večji je le Kitajska.

A japonski finančni minister, sicer tudi namestnik premiera Šinza Abeja, vendarle ostaja optimist in verjame, da bodo v Washingtonu prišli do dogovora. "Verjamem, da bo sčasoma le prišlo do kompromisa," je ocenil.

V ameriškem senatu medtem napovedujejo, bi lahko bil dogovor dokončno oblikovan že danes. Kakšen naj bi bil, ni znano, neuradno pa se je izvedelo, da naj bi zagotovili financiranje zvezne vlade do 15. januarja, medtem ko bi mejo javnega dolga zvišali do 7. februarja.

Če bo prišlo do sporazuma pred četrtkom, se ne bodo le znova odprle zvezne službe, ki so zaprte že dva tedna, temveč se bodo ZDA izognile tudi plačilni nesposobnosti, ki bi zamajala ameriško in svetovno gospodarstvo.