Ruske regije vabijo slovenska podjetja

Slovenija in Rusija lahko še povečata trgovinsko menjavo, veliko priložnosti pa je tudi na področju obojestranskih investicij. Posebne priložnosti imajo slovenska podjetja pri sodelovanju z različnimi ruskimi regijami, ki iščejo priložnosti v tujini, pravi ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Kot je na današnji poslovno-investicijski konferenci v Moskvi dejal Nikiforov, so slovenska podjetja v Rusiji dobrodošla, prav tako pa ruska vlada podpira aktivnosti ruskih podjetij v Sloveniji.

Nikiforov je udeležencem konference, in sicer predstavnikom kar 150 ruskih podjetij in več kot 80 slovenskih podjetij, ki se mudijo v okviru obiska gospodarske delegacije v Rusiji, ponudil pomoč vlade pri premagovanju različnih ovir. Poudaril pa je tudi tradicionalno dobre odnose med državama.

Če imajo podjetja pri poslovanju težave z javno upravo, naj to sporočijo medvladni komisiji za sodelovanje med državama, in bo ta pomagala, je dejal. Komisija, ki jo vodita Nikiforov in slovenski zunanji minister Karl Erjavec, je sicer v sredo končala zasedanje v Moskvi, prihodnje leto pa se bo sestala v Sloveniji.

Erjavec se je strinjal, da so politični in gospodarski odnosi dobri in da je možnosti za sodelovanje še veliko. Ruska podjetja je povabil k sodelovanju pri privatizaciji v Sloveniji, slovenska podjetja pa pozval k večji navzočnosti v Rusiji. Kot zanimive panoge za slovenska podjetja je nanizal energetiko, energetsko učinkovitost, gradbeništvo in inženiring. Slednji panogi sta zanimivi predvsem zaradi svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji leta 2018, saj bo Rusija za ta namen gradila številne infrastrukturne objekte.

Rusija je pomemben slovenski gospodarski partner in eden ključnih trgov. Menjava med državama je lani znašala 1,7 milijarde dolarjev, v letošnjem polletju pa milijardo dolarjev, kar je precejšnja rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tako bo menjava med državama letos lahko prvič presegla dve milijardi dolarjev, je dejal Erjavec.

Ob tem je udeležencem konference predstavil sklepe komisije, in sicer da bo posvečala posebno pozornost realizaciji 34 projektov, s katerimi bi povečali menjavo med državama, pripravila pa je tudi izhodišča za obiske predsednika DZ Janka Vebra v Rusiji novembra letos in premierke Alenke Bratušek decembra letos. Kot je dejal Erjavec, bosta Veber in Bratuškova podpisala več pravnih aktov za nadaljnji razvoj sodelovanja.

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar je za STA povedal, da imata direktorat in agencija Spirit dva cilja tako v Rusiji kot drugje, in sicer povečati blagovno menjavo Slovenije in pripeljati čim več investicij. Glede sodelovanja med Slovenijo in Rusijo pa je dejal, da je Slovenija ena redkih držav v EU, ki ima več investicij v Rusiji, kot je to obratno.

Upamo, da se bo to spremenilo, je dejal Hribar in izrazil pričakovanje, da se bodo ruska podjetja odzvala pozivu za sodelovanje pri slovenski privatizaciji, pa tudi v drugih industrijah in turizmu. Hribar je kot pozitivno dejstvo ocenil vstop Sberbank v Slovenijo. Sberbank je namreč kupila avstrijski Volksbank, preko njenih podružnic pa je kot prva ruska banka vstopila v Slovenijo. Ta vstop pomeni tudi dobro podporo za podjetnike iz obeh držav, je dejal.

Pomembno vlogo bančnega sektorja pri povečanju menjave vidi tudi direktor predstavništva Nove Ljubljanske banke (NLB) v Moskvi Metod Dragonja. NLB bo podpirala gospodarstvo pri prodoru v Rusijo, je dejal in pri tem k večji aktivnosti pozval predvsem mala in srednja podjetja v Sloveniji. Glavnino slovenske menjave z Rusijo ustvarijo velika podjetja, ki so tu še iz časov nekdanje Sovjetske zveze, npr. Gorenje, Krka, Lek in Helios, je dejal.

Številčna gospodarska delegacija, v kateri je 46 podjetij, ki zastopajo še interese 50 družb, se do nedelje mudi v Rusiji. Po tem pa bodo podjetniki priložnosti iskali še v Azerbajdžanu. Obisk bo trajal do 24. oktobra, pripravila pa ga je agencija Spirit v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo in nekaterimi drugimi.