SINDIKAT DELAVCEV GOSTINSTVA IN TURIZMA JE JASEN: "Ne dovolimo razprodaje najdragocenejših podjetij slovenskega turizma in najlepših delov naše domovine"

Slovenija

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je v luči poročanja medijev, da bi lahko Madžari vstopili v turistično skupino Sava, objavil manifest, v katerem državljane poziva k obrambi slovenskega turizma pred razprodajo. Prodaja turističnega potenciala bi po njihovem ustvarila še težje pogoje dela, mladim pa odvzela možnost za stabilno zaposlitev.

Prodaja strateškega gospodarskega potenciala turizma pomeni nadaljevanje politike, ki po navedbah sindikata "žene slovenski narod in slovenske državljane v bedno hlapčevstvo tujemu kapitalu".

Prepričani so, da bi taka prodaja zavrla dvig plač in ustvarila še težje pogoje dela, zaposlene delavce pa pahnila v vse večjo revščino. "Mladim odvzema možnost živeti v okoliščinah, v katerih si bodo lahko ustvarili stabilno zaposlitev, družino in si zagotovili varno starost," so kritični. Posvarili so tudi pred izkoriščanjem delavcev v lovu za čim večjim dobičkom.

"Strnimo svoje vrste in ne dovolimo razprodaje najdragocenejših podjetij slovenskega turizma in najlepših delov naše domovine," so pozvali v sindikatu. Ob tem so kritični do "gospodarskih in političnih elit", ki po njihovih besedah že 30 let ropajo narodno bogastvo, da zadovoljijo svoj pohlep.

"Nimamo drugega orožja kot našo medsebojno solidarnost. Širimo zavest o tem, da moramo biti gospodarji na svoji zemlji in ne hlapci tujemu kapitalu," so med drugim še zapisali v sindikatu. Borba za slovenski turizem je, kot so poudarili, borba za obrambo naroda in domovine ter dostojno, človeka vredno življenje vsakega posameznika.

Televizija POP TV in časnik Delo sta minuli teden poročala, da bi lahko sklad York svoj okoli 43-odstotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža Slovenskemu državnemu holdingu (SDH).

Država naj bi imela sicer v primeru prodaje 43-odstotnega deleža Save v lasti Yorka drugemu kupcu predkupno pravico. Ali jo bo uveljavila, predsednik uprave SDH Janez Žlak za sobotno oddajo Utrip na Televiziji Slovenija ni mogel odgovoriti. Kot je dejal, so v dogovoru med SDH, Yorkom in družbo Sava glede dolga "vsi postopki jasno definirani". Ali je prodaja Yorkovega deleža drugemu kupcu skladna s pogoji pogodbe, bodo preverili, če bo do prodaje prišlo.

Po usmeritvi iz strategije razvoja turizma, ki se je iztekla z lanskim letom, gospodarsko ministrstvo pa pripravlja novo, naj bi država svoje lastništvo v turističnih družbah konsolidirala v okviru državnega turističnega holdinga. Za prenos na turistični holding je bilo predvideno tudi lastništvo države - prek SDH in Kapitalske družbe ima v lasti nekaj manj kot 47-odstotni delež - v Savi.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bi najprej konsolidiral slovenski turizem, šele nato prodal.

Žlak je sicer decembra v intervjuju za časnik Delo razkril, da so v letnem načrtu upravljanja poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

Na poročanje medijev se je prejšnji teden odzval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki pa je na zapisal, da bi država, če bi prodajala svoj delež Save v stanju, kot je sedaj, delala škodo slovenskemu turizmu. Dodal je, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .01. 2022 ob  20: 37
to so uspehi te vlade, ki jo podpirajo kristjani iz NSI, lopovski SNS, žepkarji Desus in kradljivi konkrektno. Glavna točka koalicije je vse prodat in pokrast !!!!
zoran13 |  24 .01. 2022 ob  19: 54
MISEL DNEVA

Pripojitev oziroma združitev obžalujemo, saj to pomeni, da bo veliko delovnih mest sčasoma ukinjenih. To velja predvsem za zahtevnejša, kakovostnejša in seveda tudi boljše plačana delovna mesta. Poglavitne poslovne funkcije združenega podjetja bodo prej ko slej v Ljubljani.
Bruno Kuzmin z Občine Piran, o pripojitvi Bernardina k Savi Turizmu
Sobota, 29.februarja 2020
www.primorske.si/
zoran13 |  24 .01. 2022 ob  19: 52
PRI(H)VATIZACIJSKA LOBOTOMIJA

Na mestu hotelov Bernardin se je raztezala Piranska ladjedelnica, ki so jo v začetku sedemdesetih preselili v Izolo in je na tistem mestu nastal ta turistični kompleks, ki je prinašal nove ideje, nove kapacitete, turiste ter nove priložnosti za vse tiste, ki so imeli žilico za poslovne priložnosti.
Hoteli Bernardin so bili dograjeni v letu 1978 in so takrat pomenili vrh znanja, sposobnosti, kvalitete ter ponudbe gostom, ki so tam radi dopustovali, čeravno je bila zgolj in ena sama megalomanska betonska džungla.
Veliko petičnih gostov je v tamkajšnji ponudbi našlo tudi nekaj zase ali pa še dodatne ponudbe v mnogih spremljevalnih dejavnostih, ki so se odvijale v njihovi neposredni bližini, pa vse do izletov v Lipico, Postonjsko in Škocijansko jamo ali v Venezio. V tistem okolju je bilo vedno prijetno ali v poletnem vrvežu ter sprehodih ob neštetih trgovinicah in restavracijah ali ob nočnem vrvežu portoroških in bernardinske diskoteke. Da ob tem ne govorimo o spremljevalnih dejavnostih, centru dobrega počutja, nešteto fešt in koncertov znanih glasbenikov in glasbenih skupin iz vse Jugoslavije in sveta, vrvežu ob pomorskih krstih ter izletih z vsemi mogočimi ladjicami od Subaquatica naprej in nazaj. V laguni je še vedno tudi prostor za barke in vsi pogoji za delovanje potapljaškega centra.
Nekaj let nazaj smo tam imeli podelitev diplom vsem diplomantom iz Fakultete za Pomorstvo in Promet in smo se vrnili v čase, ko smo iz prostorov pomorske šole, opazovali in uživali v izgradnji tega hotelskega kompleksa. Z njim smo bili še posebej povezani, saj so nam tam nudili tudi prostor in vse potrebno za končni maturantski ples, saj smo bili prva generacija, ki ji je to tudi uspelo uresničiti, za nami pa jih je bilo še mnogo. Takrat je bila direktorica še Senica in njej je bilo res veliko, do tega čudovitega kompleksa.
Žalostno, da so sedanji odgovorni pripeljali ta kompleks in vso spremljajočo dejavnost v situacijo v kateri so se znašli, ne samo zaradi hotelskih dejavnosti temveč zaradi velikega borznega pohlepa, ki so jim ga vsilili tisti, ki niti izkušenj v turizmu niso imeli in tej dejavnosti nikakor niso želeli dobro.
A prepričan sem, da smo vedno imeli dovolj znanja in sposobnosti, da bi prebrodili še tako veliko in obsežno krizo, a le s pravimi gospodarji. Sedaj še posebej, saj prav blizu stoji tudi Turistika in bi prav tam lahko iskali kader, ki bi s svežimi idejami in mladostno energijo popeljali hotele iz krize.
Ne smemo pozabiti tudi tega, da je to zapuščina naših mam in očetov, kateri so dali vse od sebe, da bi nam zapustili nekaj s čimer bi znali in zmogli upravljati, zato ne smemo sedaj dovoliti, da nam vse to sedaj pri(h)vatizira in razproda...ob tem si niti pomisliti ne smemo, kaj bi o zadnjih potezah, povedal in tudi ukrenil nekdanji ter sedaj že eden zadnjih uspešnih direktorjev nekdanje cvetoče portoroške igralnice Nino Spinelli!
Sedaj so naprodaj tako hoteli v Strunjanu, hoteli v San Simonu, prav tako kot hoteli v Portorožu, zato bomo našim zanamcem pustili pravo opustošenje na področju turizma!
Obala1 |  24 .01. 2022 ob  15: 43
Natancno se ve, da najveći kos provizije dobi Matej Narat ( Golobicev prijatelj )