ŠESTA SMRTNA ŽRTEV V ITALIJI: Slovenija je pripravljena tudi na zaprtje mej

Slovenija

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Italiji se je povzpelo na šest, potem ko je danes v bolnišnici v Brescii umrla bolnica z rakom iz kraja Crema, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Ob tem je predsednik slovenske vlade v odstopu Marjan Šarec povedal, da bo zaradi širjenja koronavirusa tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oz. izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah.

Novi koronavirus je v Italiji tako samo danes zahteval tri smrtne žrtve. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji. Zatem pa je v Brescii umrla bolnica z rakom, ki so jo v bolnišnico prepeljali v nedeljo. Vse tri današnje in skupno pet od šestih žrtev so iz Lombardije, ki je žarišče novega koronavirusa v Italiji.

Narašča tudi število okuženih - po najnovejših podatkih jih je več kot 220 vključno s smrtnimi žrtvami. Največ okužb, 172, so zabeležili v Lombardiji, sledita deželi Benečija (Veneto) z 32 primeri ter Emilija - Romanja z 18 okuženimi. O štirih primerih okužb poročajo iz dežele Piemont, v Laciju so zabeležili tri, je še povedal Borelli.

Šarec: Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje 

Ob tem je predsednik slovenske vlade v odstopu Marjan Šarec povedal, da bo zaradi širjenja koronavirusa tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oz. izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah. Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je naštel.

Na današnji seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost (Snav) je dobil poročila vseh deležnikov, tako civilne zaščite, policije, vojske in drugih, ki sodelujejo v sekretariatu Snava. Zmogljivosti in potrebna sredstva za interveniranje v primeru širšega obsega okuženih so na voljo, je zagotovil. Na seji so po njegovih besedah obravnavali tudi sorazmernost ukrepov, da ti ne bi bili ne preveč ne premalo obsežni. Poleg tega je zelo pomembna koordinacija med sosednjimi državami, je dejal.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zagotovila, da policija je in bo vedno opravila svojo nalogo s ciljem zagotavljanja varnosti ljudem v državi. Tako bo tudi v tem primeru, je povedala. "Naša naloga je dvojna - po eni strani zagotavljanje in varovanje javnega reda in miru in preprečevanje morebitnih kaznivih dejanj ter po drugi strani vsi ukrepi, ki jih bo odredilo ministrstvo za zdravje. Tudi omejitev gibanja, če bo to potrebno, in mejna kontrola na meji z Italijo," je naštela. Slovenska policija je vedno pripravljena, je zagotovila na vprašanje, kako hitro se lahko aktivirajo.

Po Šarčevih besedah bodo na seji vlade, ki opravlja tekoče posle, v četrtek obravnavali gradivo za primer večjega števila okuženih. Dnevno bodo spremljali dogajanje in pazili, kdaj se bo virus pojavil tudi v Sloveniji, saj je na to treba računati, je poudaril. Pomembno pa je, da bodo ukrepi sorazmerni, je ponovil.

Minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar je dejal, da je sistem nacionalne varnosti pred novim izzivom - kako se soočiti z razsežnostjo koronavirusa, ki je že močno izbruhnil v Italiji. Poudaril je, da zaupa v znanje in izkušnje vseh pripadnikov nacionalno-varnostnega sistema in da bodo naredili vse, da zajezijo širjenje tega smrtonosnega virusa.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je novinarjem po seji sekretariata Snava dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. V njem so navedene vse naloge, v poštev pa pride, ko je razglašena epidemija ali pandemija. Ob vprašanju o dostopnosti mask je pojasnil, da so maske, ki jih nosi denimo zdravstveno osebje v bolnišnicah, za notranjo uporabo. "Zdravniških mask je na zalogi kar nekaj, seveda pa bomo šli v dokup," je zagotovil. Tudi drugi resorji jih imajo, je spomnil.

Tako je skoraj prepričan, da jih ne bi smelo zmanjkati. Prepričan je tudi, da jih ne bomo vsi splošno nosili po ulicah. V poštev bi prišle, če bodo kakšna območja bolj ogrožena. Sicer pa maske po njegovih besedah niso rešitev. Po njegovem mnenju se je treba držati ukrepov, ki jih predpisujejo oziroma predlagajo pristojna ministrstva in so objavljeni povsod.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija