JAVNO PISMO ZDRAVNIŠKE ZBORNICE: Od ministrstva in NIJZ niso prejeli zahtevanih odgovorov

Slovenija

Zdravniška zbornica Slovenije je zjutraj na ministrstvo za zdravje in NIJZ naslovila pismo, v katerem med drugim opozarjajo, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom. Zanima jih tudi, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Odgovore so prosili do 13. ure, ker pa jih niso prejeli, so pismo v celoti javno objavili. 

V Zdravniški zbornici Slovenije so tudi med vikendom intenzivno spremljali dogajanja, povezana s širitvijo novega koronavirusa, in ukrepe, ki jih je v zvezi s tem predvidela država. Glede tega so tudi vzpostavljene povezave z zdravniškimi zbornicami sosednjih držav.

V stalnem stiku so tudi z zdravniki s terena, predvsem s specialisti družinske medicine in pediatrije, ki so zaskrbljeni in želijo odgovore na vprašanja. Ker številni zdravniki pravijo, da niso seznanjeni z nobenimi ukrepi ob morebitnem stiku z novim koronavirusom, sprašujejo, kdaj in na kakšen način bodo res vsi izvajalci na primarni ravni obveščeni o teh ukrepih.

Zanima jih, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce na primarni ravni. Mnogi sporočajo, da te opreme nimajo in da je tudi ne morejo kupiti. Sprašujejo, zakaj so v medijih prikazani zdravstveni delavci, ki tudi zunaj bolnišnic nosijo skafandre oz. ali jih morajo uporabljati tudi oni, da se zaščitijo. Sprašujejo, kdaj bodo zaposleni dobili primerno in učinkovito zaščitno opremo in kdo jim bo to opremo dostavil.

Zdravniki sprašujejo tudi glede načina ugotavljanja morebitne okuženosti s testi. Nekateri zavodi so te teste sicer dobili, a ne vedo, kdo bo te brise jemal in po kakšni poti jih bodo pošiljali v certificirane laboratorije in kdo bo poskrbel za transport.

Ob morebitni potrditvi okužbe se zdravniki sprašujejo, kam naj okužene napotijo. "Gre za razlikovanje med tistimi, ki so okuženi, a še brez kliničnih znakov, in tistimi, ki že kažejo posamezne klinične znake. Predvsem to vprašanje zanima kolege na obrobju države, kjer je tudi največ vstopnih točk v državo," so navedli v pismu ministrstvu in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Prav tako ni navodil o tem, kam naj napotijo ljudi, za katere domnevajo, da so bili v stiku z obolelimi.

Opozarjajo, da vsi zdravstveni zavodi ne razpolagajo z izolacijskimi prostori oz. so ti namenjeni za opazovanje zbolelih z drugimi infekcijskimi boleznimi. Manjše enote družinske medicine takšnih prostorov nimajo, zato zdravniki sprašujejo, kako naj ravnajo v takšnih primerih.

Zdravnike zanima tudi, kakšna navodila naj dajo bolnikom glede samoopazovanja oz. ali obstajajo kakšna enostavna navodila (seznami opazovanih simptomov), ki bi jih lahko posredovali zaskrbljenim bolnikom.

Zdravnike in verjetno tudi druge zdravstvene delavce zanima, "ali so pripravljeni algoritmi za določitev oz. izbiro tistih, ki bodo vključeni v oskrbo obolelih". Gre za to, kako bodo odgovorni določali (izbirali) zdravstvene delavce, ki bodo skrbeli za paciente, ki bodo okuženi s COVID-19 in zbolele zaradi drugih akutnih stanj in poškodb, navajajo.

Poleg tega jih zanima, če in kdaj se bo država Slovenija odločila za bolj aktivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe (karantene, omejitev gibanja, prehodi državne meje in podobno).

Ker na zbornici do 13. ure niso prejeli odgovora na zastavljena vprašanja, so pismo z vprašanji javno objavili na svoji spletni strani.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .02. 2020 ob  16: 34
-2
najbolje, da paciente sprejmejo v svoje privatne ordinacije.....