KAKO SO NA KORONAVIRUS PRIPRAVLJENI V IZOLSKI BOLNIŠNICI? Ne nasedajte na govorice, uradno potrjenega primera okužbe na Obali ni

Izola

"Za sprejem urgentnega pacienta, ki potrebuje prehodno izolacijo pred premestitvijo v Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja po predhodnem obvestilu, lahko zagotovimo ustrezen izolacijski prostor v urgentnem centru - izolacijska soba, varovalna oprema je v bolnišnici," so nam na vprašanje, kako so pripravljeni na morebitne paciente s covid-19, odgovorili v Splošni bolnišnici (SB) Izola.

Glede na to, da trenutni dokazi kažejo v smeri, da se okužba s koronavirsom lahko hitro širi po institucijah, kot so npr. zapori in bolnišnice, nas je zanimalo, kakšen je načrt za ravnanje v primeru epidemije ali pandemije in ali bodo okužene osebe prepeljane v karanteno ali bolnišnico. V izolski bolnišnici so nam skopo odgovorili, da so "s strani NIJZ prejeli vsa potrebna navodila in z njimi seznanili odgovorne osebe".

Kljub govoricam, ki so pričele krožiti po Obali, da se je koronavirus že pojavil tudi pri nas, uradno potrjenega primera okužbe še ni. "Do danes do 14. ure ni bilo nobenega suma na pojav koronarovirusa v SB Izola," so nam zatrdili v bolnišnici.

Pripravljajo se tudi v ZD Izola

Na morebiten prihod pacienta s koronavirusom v njihovo ustanovo so pripravljeni tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Izola. "Na prihod morebitnega pacienta smo pripravljeni, razpolagamo z ustrezno zaščitno opremo v zadostni količini. Smernice NIJZ spremljamo in sproti obveščamo zaposlene. V primeru prihoda pacienta v naš zavod, ga bomo obravnavali skladno s smernicami, ki jih objavlja NIJZ. Ob morebitnih nejasnostih je že predvidena komunikacijska linija z epidemiologom tudi izven delovnega časa NIJZ," so sporočili.

V primeru prihoda bolnika, pri kateremu se pojavi sum oziroma ki izpolnjuje pogoje skladno z epidemiološkimi merili, ki jih je podal NIJZ, bodo pričeti predpisani postopki evidentiranja oseb, ki so bili potencialno v stiku z dotičnim, ter sproženi ukrepi, pojasnjujejo v izolskem ZD. "V primeru predhodnega klica, ki je po naši oceni ustrezna oblika prve komunikacije, pa je že skladno z navodili predvideno, da do kontakta z drugimi pacienti ne bi prišlo," mirijo. Za zaščito osebja bodo, kot pravijo, poskrbeli z ustrezno zaščitno opremo.

Sicer pa vsem pacientom, ki sumijo, da imajo covid-19 svetujejo, naj pokličejo osebnega zdravnika oz. v času dežurstva na dežurno številko zdravstvenega doma v občini bivanja, kjer bodo dobili vsa navodila.

"Na temo koronavirusa je jutri organiziran nujni sestanek, ki ga sklicuje ministrstvo za zdravje, kjer pričakujemo nadaljnja navodila," so še dodali v izolski bolnišnici.

Jutri se bodo sestali tudi predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb ter preverili postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa v slovenski Istri. Medtem se je Občina Piran že odločila, da v okviru preventivnih ukrepov za zaščito pred okužbami s koronavirusom, nabavi potrebna zaščitna sredstva.

"Opozoriti moramo, da jih v tem trenutku zelo težko dobiti na našem tržišču. V kolikor bi bilo potrebno, da občina pristopi k zaviranju epidemije ali pandemije, bo občina upoštevala navodila pristojnega ministrstva, NIJZ in sodelovala pri tem z občinami slovenske Istre," so sporočili s piranske občine.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  24 .02. 2020 ob  17: 52
@Darko

Moras imet potrpljenje, med TS in LJ je vendarle celih 100 km.......!!
Darko |  24 .02. 2020 ob  17: 46
12
Slovenija nima predvidenega nobenega nadzora in niti nobenega ukrepa.
V Trstu so že zaprli vse šole
Na Min.za zdravje mirno spijo.
Ištrijan |  24 .02. 2020 ob  17: 36
13
Vemo kako so pripravljeni. NISO PRIPRAVLJENI!!! Vse ostalo so bale.
Tiramola  |  24 .02. 2020 ob  16: 16
13
Šabeder je pripravljen na spomladansko setev.

Zdravstveni sistem je odpovedal.
Služi predvsem kot blagajna že sprivatiziranem sistemu.
Preverjeno na lastni koži.

Birokrati v zdravstvu delijo telefonsko številko na katero lahko narod pokliče. In to je vse.
Ne obvladajo.

Kaos bo.....