KAKO JE SMRTONOSNI KORONAVIRUS PRIŠEL V EVROPO? Obstaja več teorij, vezanih na italijanski pokrajini Veneto in Lombardija

Svet

Italija je evropska država z največjim število obolelih zaradi koronavirusa. Virusna pljučnica je vzela še četrto življenje v pokrajinah Lombardija in Veneto. Kako je virus pravzaprav prišel iz Kitajske v Italijo? Kdo je oseba, ki ga je prinesla in začela širiti? Širi se več zgodb, a zanimivo je, da odgovori niso povsem jasni in se praktično spreminjajo iz ure v ure.

Prva verzija: 41-letnik, ki se je vrnil iz Šanghaja

Prva verzija, kako je koronavirus zašel v Italijo, govori o 41-letniku, ki se je nedavno vrnil s Kitajske. Moški se je v naselje Sant'Angelo Lodigiano, v pokrajini Lodi, vrnil iz Šanghaja. Verzija je bila precej logična posebej zato, ker je bilo ugotovljeno, da je bil zet omenjenega moškega testiran na koronavirus, rezultat pa je bil pozitiven. Tudi njegov prijatelj, s katerim je bil na večerji, je bil hospitaliziran zaradi resnih simptomov. V javnosti se je ustvaril vtis, da je izvor okužbe identificiran.

A je zgodba padla v vodo, ko se je izkazalo, da 41-letnik pravzaprav ni okužen, saj je bil njegov test negativen.

Druga verzija: 38-letni športnik, ki je tekel maraton in igral nogomet

Nato je sledila druga verzija zgodbe o tem, kako je najverjetneje koronavirus zašel v Italijo. Tudi v tem primeru so bile oči uprte v Lombardijo. 20. februarja je za posledicami virusa umrla 75-letnica. Pojavila se je teorija, da jo je okužil 38-letnik, s katerim je imela stik v bolnišnici, kamor je odšla zaradi prehlada.

Tudi 38-letnik je prišel v bolnišnico zaradi prehlada. Imel je visoko temperaturo in simptome vnetja pljuč. Zdravnik mu je predpisal terapijo z antibiotiki, ni pa želel biti hospitaliziran. Ker se mu je zdravstveno stanje poslabšalo in ni mogel dihati, se je vrnil v bolnišnico, tokrat v spremstvu soproge.

Kot poročajo italijanski mediji, so drugo verzijo ovrgli. Moški je imel intenzivno družbeno življenje in se je redno ukvarjal s športom. Strah pred okužbo se širi po vseh italijanskih mestih, ki jih je 38-letnik obiskal v zadnjih dveh tednih. 2. februarja je tekel maraton v Liguriji, 9. februarja pa je v Sant'Angelo Lodigiano igral nogomet s svojim moštvom, preden je odšel v bolnišnico.

Tretja verzija, kako je koronavirus prišel v Italijo, govori o pokrajini Veneto. Kot je povedal župan kraja Cinto Euganeo Giuliano Martini, sta bil dva Kitajca, ki sta gledala nogometno tekmo v tamkajšnjem baru na televiziji, bila pozitivna na koronavirus. Šlo naj bi za skupino Kitajcev, ki živijo v Italiji, kjer imajo majhno podjetje za izdelavo hlač. Po praznovanju kitajskega novega leta so se vračali nazaj v Italijo preko Nemčije in Nizozemske, kjer so jih zaustavili pri letališki kontroli.

78-letnik je pred okužbo gledal nogometno tekmo v baru s skupino Kitajcev

Prva od dveh žrtev koronavirusa v Italiji, 78-letni Adriano Trevisan, je 9. februarja gledala nogometno tekmo v istem baru, kjer se je nahajala skupina omenjenih Kitajcev. Vendar so tudi to verzijo, ki jo je omenil Martini, ovrgli. Vseh osem omenjenih Kitajcev so hospitalizirali, kot še poroča Corriere del Veneto, vendar je bil test na koronavirus pri vseh negativen.

Novi koronavirus je v Italiji danes zahteval četrto smrtno žrtev. Gre za 84-letnika, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu na severu države, poročajo tuje tiskovne agencije. Število okuženih v Italiji je medtem preseglo 180, od tega so jih 150 zabeležili v deželi Lombardija.

Izredni ukrepi Furlaniji - Julijski krajini

Lombardiji po številu okužb sledi dežela Benečija. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija - Romanja, Piemont in Lacij. V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) od danes do nedelje 1. marca veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, čeprav okužb še niso zabeležili.

Na severu Italije so zaradi novega koronavirua zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah. V Benetkah so danes zaprti številni muzeji, znamenita beneška operna hiša Fenice ter bazilika svetega Marka. Beneške vodne taksije pa posebej razkužujejo.

V Milanu je zaprt večji del znamenite katedrale, tam so tudi odpovedane vse maše. Ta teden do nadaljnjega tudi ne bo prireditev v milanski Scali. Gostinski lokali, predvsem diskoteke in pubi, pa bodo zaprti od 18. ure do 6. ure.

Strah pred pomanjkanjem hrane

Italijanska vlada je že v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. V teh dveh deželah so tamkajšnje oblasti v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

V Lombardiji so ljudje, ki se bojijo pomanjkanja hrane, praktično izpraznili trgovine. Predsednik Lombardije Attillio Fontata je v današnjem intervjuju za enega od italijanskih radiev sicer zatrdil, da ni nevarnosti, da v trgovine ne bi mogli dostaviti hrane.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo v torek odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Poleg tega se danes sestaja odbor EU za varovanje javnega zdravja.

Janez Lenarčič

Od 232 milijonov evrov, kolikor je danes napovedala komisija za izboljšanje globalne pripravljenosti, preventive in obvladovanja virusa, je 114 milijonov namenjenih za okrepitev globalne pripravljenosti, 100 milijonov za raziskave, 15 milijonov za partnerske države v Afriki in tri milijone za repatriacijo državljanov EU. Ključna prioriteta EU je po njegovih besedah zajeziti bolezen in zavarovati javno zdravje.

Komisarka za zdravje Stella Kiriakides pa je napovedala, da bo skupna misija strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v torek odpotovala v Italijo, kjer bo ocenila razmere.

Komisarja sta sicer na novinarski konferenci dobila več vprašanj v povezavi z vprašanjem uvajanja nadzora na mejah znotraj schengenskega prostora. Poudarila sta, da je možnost uvedbe ponovnega začasnega nadzora v schengnu v pristojnosti članic in da za zdaj članice takšnih ukrepov niso sprejemale.

Lenarčič je ob tem večkrat izpostavil, da mora ukrepanje temeljiti na verodostojni oceni tveganj in znanstvenih dokazih ter da mora biti sorazmerno in usklajeno. Ocenil je tudi, da bi bilo resnično obžalovanja vredno, če bi se položaj zlorabljal v politične namene.

Tudi odločitve o omejitvi potovanj so v rokah članic. Komisarka Kiriakidesova je sicer pozvala, naj članice sledijo nasvetu WHO, ki za zdaj ni priporočila ukrepov za omejitev potovanj in trgovine.

Komisarka je posvarila pred paniko ter zavajajočimi oziroma napačnimi informacijami. Medije je pozvala, naj poročajo pravilno in naj ne razširjajo napačnih informacij, kot se je dogajalo v minulih dneh. V takšnih razmerah, ko so ljudje že zaskrbljeni, je potrebna še toliko večja pazljivost pri obveščanju, je opozorila.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija