Šešelj se ponovno sooča z zdravstvenimi problemi

Svet

Vodjo srbskih radikalcev in obtoženca haaškega sodišča Vojislava Šešlja so danes na Nizozemskem operirali na debelem črevesu, je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal podpredsednik Srbske radikalne stranke Milorad Mirčić. Šešelj sicer trenutno čaka na sodbo haaškega sodišča za vojne zločine na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini.

Šešelj je v priporu doslej že večkrat imel zdravstvene težave. Njegova stranka je med drugim lani sporočila, da je prestal operacijo na srcu.

Po besedah Mirčića je bila glede na informacije, ki so na razpolago, operacija uspešna, Šešelj pa zdaj okreva bolnišnici, kjer bo do nadaljnjega. Operiran je bil zaradi tumorja na debelem črevesu, Mirčić pa je dodal, da ga bosta v petek v bolnišnici obiskala soproga Jadranka in sin Aleksandar.

Šešlju sicer na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Sodišče je septembra izrek sodbe v tem glavnem primeru preložilo za nedoločen čas, potem ko je zaradi pristranskosti iz sojenja izločilo sodnika Frederika Harhoffa.

Sodišče je Šešlja lani že obsodilo na dve leti zapora zaradi nespoštovanja sodišča. Že pred tem pa je bil dvakrat obsojen zaradi nespoštovanja sodišča, in sicer pravnomočno na 15 mesecev ter nepravnomočno na 18 mesecev zaporne kazni.