Kaj vse bi lahko naredili z denarjem od podkupnin?

Zdravje

Na račun 1,18 milijona evrov, kolikor naj bi zdravstveno zavarovalnico oškodovalo 14 osumljencev korupcije v zdravstvu, pri katerih so danes potekale hišne preiskave, bi lahko opravili do 222 endoprotez kolena, do 1740 ortopedskih operacij rame in 262 endoprotez kolka, kjer so čakalne dobe najdaljše. Ali pa bi lahko opravili 15 presaditev ledvic.

Več zdravnikov, ki so med osumljenimi, naj bi bilo prav ortopedov, kjer pa so čakalne dobe najdaljše.

Na endoprotezo kolena, torej na protetično nadomestitev poškodovanih delov kolena se povprečno čaka 468 dni, za 1,18 milijona evrov pa bi lahko opravili med 59 in 222 tovrstnih posegov, odvisno od zahtevnosti operacije in v kateri instituciji bi jo opravili.

Na ortopedsko operacijo rame se povprečno čaka 405 dni, za ta denar pa bi lahko opravili med 90 in 1740 tovrstnih operacij, ponovno odvisno od zahtevnosti operacije in v kateri instituciji bi jo opravili.

Čakalna doba za operacije krčnih žil znaša 342 dni, s to vsoto bi lahko operirali do 1470 tovrstnih bolnikov. S tem denarjem bi lahko naredili tudi med 76 in 457 operacij hrbtenice (zopet odvisno od že omenjenih dejavnikov) ter do 4170 operacij karpalnega kanala.

Prav tako bi lahko opravili 1107 oploditev z biomedicinsko pomočjo, do 200 operacij odprtega srca, 15 transplantacij ledvic, 15 transplantacij src in 5870 pregledov glave z magnetno resonanco.

Število posegov je izračunano na podlagi cen zdravstvenih storitev, ki so objavljene na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Povprečne čakalne dobe pa so objavljene na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja.

Po Sloveniji so namreč včeraj potekale hišne preiskave zaradi suma sistemske korupcije v zdravstvu. Pridržanih je 11 oseb, med njimi štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme, ki naj bi z nedovoljenim sprejemanjem oz. dajanjem daril javne finance oškodovali za 1,18 milijona evrov. Med osumljenimi naj bi bili tudi ugledni zdravniki.