ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA DO POZITIVNEGA POSLOVANJA: S finančno injekcijo bo pomagala država

Goriška

Šempetrska bolnišnica je ob koncu lanskega leta dobila 7,4 milijona evrov finančne pomoči države. Skupaj z najetim ugodnim posojilom preko državne zakladnice v višini 2,4 milijona evrov je tako skoraj v celoti poplačala svoje finančne obveznosti, ki so po besedah v. d. direktorja bolnišnice Ernesta Gortana znašale okrog 10,5 milijona evrov.

"V lanskem letu je vlada precej naredila za našo bolnišnico. Imamo določeno vsoto denarja za nakup prepotrebne opreme, poleg tega nam je odobrila tudi povečan obseg dela, kar nam preko dvignjene produktivnosti omogoča tudi finančno sanacijo," je ob četrtkovem obisku predsednika vlade Janeza Janše dejal Gortan. Kot je dodal, bodo prejeta sredstva tudi bistveno izboljšala likvidnost in bilanco bolnišnice.

Težave pa ostajajo, tako sta npr. oprema in infrastruktura v šempetrski bolnišnici močno dotrajani, večina opreme je tudi že odpisana. "Nekaj se je že naredilo tudi na tem področju, tukaj pa so tudi priložnosti za dodatno financiranje," je pojasnil v. d. direktorja Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca.

Država je šempetrsko bolnišnico uvrstila na seznam tistih, ki bi lahko dobile dodatna sredstva za izvedbo energetske sanacije, če bi bila dela zaključena do leta 2023. "Lahko rečem, da je projektov in dela precej, kar naj bi rezultiralo tudi v precej boljšem poslovanju bolnišnice in dvigu standarda obravnave pacientov," je še dejal Gortan.

Po prejeti finančni dotaciji države naj bi bilo poslovanje šempetrske bolnišnice ob koncu leta pozitivno. V bolnišnici so hvaležni tudi donatorjem iz lokalnega okolja, ki so se odzvali po lanskem pozivu, in bolnišnici skupaj darovali okrog 200.000 evrov za nakup medicinske opreme in tudi samo opremo.

Ob koncu leta so v šempetrski bolnišnici naredili tudi bilanco porodov v svoji porodnišnici. Lani se je tam rodilo 599 novorojenčkov, kar je skoraj deset odstotkov več kot v letu 2019. Med njimi je bilo šest parov dvojčkov. Dečkov je bilo 23 več kot deklic. Zadnji se je v letu 2020 rodil deček, v letu 2021 pa se je prva rodila deklica, ki so ji v skladu z dolgoletno tradicijo kot prvorojeni v novem letu podarili zlato zapestnico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija