SEDENJE JE NOVO KAJENJE: Telo zaradi tega propada, zdravje pa peša

Trendi

Sedeči položaj je nekaj, česar se težko znebimo. Spremlja nas že od malih nog, v šoli, nato v večini še v službi. Seveda sedenje prinaša negativne posledice za naše zdravje, mnogi pa menijo, da se jim lahko izognemo z rednim gibanjem. Je res tako?

S prekomernim sedenjem namreč tvegamo srčne bolezni, saj zaradi sedenja kri po našem telesu ne kroži dovolj. To pa lahko privede do zamašenih žil.

Prav tako se zmanjša topnost sladkorjev v telesu, kar vodi v večjo verjetnost za diabetes. Pogosto vstajanje in hoja sicer znižujejo krvni sladkor, a s sedečim načinom življenja (bodisi v službi bodisi pred televizijskimi ali drugimi zasloni) je večja verjetnost, da si boste nabrali preveč kilogramov.

Ob sedenju za računalnikom trpijo tudi vratna vretenca in rame. Razlog je napetost v mišicah. Pogosto sedenje pa vodi tudi v nepravilno držo telesa in obrabo diskov v hrbtenici.

Izvzeti niso niti možgani, saj ob sedenju v njih prihaja manj kisika. Seveda nastradajo tudi mišice, saj prihaja do njihove degeneracije. Trebušne mišice namreč ob sedenju sploh niso aktivne. Razgibalne vaje in vstajanje pa ob tem vendarle pomagajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  09 .12. 2018 ob  07: 27
Lahko bi sedenje povzrocalo tudi tumor v mozganih in hrbtenici,ljudje bodo se naprej sedeli in se razgibali samo do kafica.