SE SPRAŠUJETE, ZAKAJ VAM NE USPE SHUJŠATI? Morda še vedno verjamete v te mite

Trendi

Ti nadležni odvečni kilogrami! Se vam včasih zdi, da se samo vrtite v začaranem krogu hujšanja in rejenja? Dva kilograma dol, nato dva gor. Mogoče je težava le v mitih o izgubi neželene maščobe, ki se jih vztrajno držite.

1. mit: Telesna maščoba se bo stopila tako, da določene skupine živil ne boste uživali

Nekatere diete, ki se osredotočajo na opuščanje določene skupine živil, na primer ogljikovih hidratov, lahko bolj škodijo kot koristijo. Lahko izgubite zdrav vir energije in to samo zato, ker ste prepričani, da boste na ta način hitreje shujšali. Vsaka dieta, ki spodbuja neuravnoteženo prehrano, je dolgoročno obsojena na propad.

Omenjeno ima lahko negativen vpliv na splošno zdravje. Drastično izločanje ogljikovih hidratov iz jedilnika bo začasno omogočilo izgubo kilogramov, a takoj, ko se boste vrnili v običajen način prehranjevanja, se bodo vrnili tudi  kilogrami. Ustrezna prehrana je raznolika in ne vključuje večjega omejevanja določenih živil oziroma makrohranil (sem spadajo ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine).

2. mit: Vadba bo zadostovala

Ste bili kdaj na teku ali v telovadnici in nato zaužili zelo kaloričen obrok? Občasno je to povsem v redu, vendar je zelo pomembno razumeti, da vadba ne more nadomestiti zdrave in pravilne prehrane. Z vadbo je skoraj nemogoče vzdrževati zdravo težo, saj najverjetneje ne boste dosegli zahtevanega kaloričnega primanjkljaja.

Mit 3: Uživanje nizkega števila kalorij bo privedlo do trajnostnega hujšanja

Spremljanje vnosa kalorij ali njegovo zmanjšanje je lahko koristna tehnika hujšanja, vendar le do določene točke. Omejevanje kalorij na ekstremne ravni se morda zdi najhitrejši način hujšanja, a v resnici ni tako. Ko to enkrat storite, lahko vaše telo zelo enostavno začne "paničariti". Ker se boji, da ga boste še naprej stradali, bo upočasnilo metabolizem in se osredotočilo na shranjevanje maščobe za "hude" čase. Namesto tega se vsakodnevno osredotočite na razumno in dosledno število zaužitih kalorij.

Poskusite se izogniti tem mitom o hujšanju in se osredotočite na zdravo in dolgoročno trajnostno hujšanje. Vaše telo vam bo hvaležno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija