SALVINI PREŽIVEL NEZAUPNICO: Očitali so mu, da ni prekinil vezi s Putinom

Svet

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je v sredo v parlamentu v Rimu preživel glasovanje o nezaupnici v zvezi s povezavami njegove desne stranke Liga z Rusijo. Predlog nezaupnice so vložile opozicijske stranke, ki Ligi, članici italijanske vladajoče koalicije, očitajo, da kljub vojni v Ukrajini ni prekinila vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je v sredo v parlamentu v Rimu preživel glasovanje o nezaupnici; proti je glasovalo 211 članov poslanske zbornice, 129 pa jo je podprlo.

Salvini, ki velja za dolgoletnega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, je marca 2017 sklenil petletni sporazum s Putinovo stranko Enotna Rusija. Ob sklenitvi dogovora je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da sta se stranki zavezali boju proti nezakonitemu priseljevanju in islamskemu terorizmu ter odpravi zahodnih sankcij proti Rusiji. Petletni sporazum se je leta 2022 samodejno podaljšal.

Grazie. Ennesima figuraccia della sinistra, andiamo avanti col nostro lavoro.

Posted by Matteo Salvini on Wednesday 3 April 2024

Leve in sredinske stranke so Salvinija večkrat pozvale, naj predloži dokaze, da je Liga sporazum prekinila po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022. Liga je po pritiskih v torek objavila izjavo, v kateri se je distancirala od Enotne Rusije. V njej je zapisala, da je vojna popolnoma spremenila politične odnose z Rusijo ter da politične namere o sodelovanju iz leta 2017 med Ligo in Enotno Rusijo nimajo več nobene vrednosti.

Salvini je sicer obsodil invazijo na Ukrajino ter se zavzemal za sankcije proti Rusiji in podpiral dobavo orožja Kijevu, a se je večinoma izogibal neposrednim kritikam Putina.

Vodja Lige se je nedavno znova znašel pod plazom kritik zaradi Putinu naklonjenih komentarjev ob ponovni izvolitvi za ruskega predsednika in zato, ker Putinu ni pripisal odgovornosti za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija