ŠAGRA BO! Dovolj tujega, kar nima nič z istrsko tradicijo

Koper

V Turistični organizaciji Mestne občine Koper so na pobudo turističnih društev in ostalih organizatorjev prireditev na podeželju pripravili sklop aktivnosti, s katerimi si bodo prizadevali k dvigu kakovosti in nadgradnji prireditev na podeželju.

Skozi projekt in zastavljene aktivnosti bodo organizatorji prireditev na podeželju pridobili ustrezna znanja, kompetence in pomoč za kakovostno izvedbo in nadgradnjo že obstoječih, tradicionalnih prireditev na podeželju Mestne občine Koper.

Skozi čas se je namreč izkazalo, da se je narava nekaterih prireditev spremenila, da se je pomen tradicije zmanjšal, obenem pa se je v program nekaterih prireditev vneslo tuje prvine, ki z istrsko tradicijo niso vedno povezane. Glede na to, da so v zadnjem času težnje po organizaciji pristnih istrskih prireditev vse večje in da je tudi na strani turistov opaziti vse večji trend povpraševanja po avtentičnih doživetjih, so se v Turistični organizaciji Koper povezali s strokovnjaki različnih področij in zastavili zanimiv projekt, katerega rezultat bodo pristne in še bolj kakovostne prireditve na podeželju.

V prvi fazi so evidentirali že obstoječe prireditve na podeželju občine, definirali kriterije, ki opredeljujejo tradicionalne prireditve z dodano vrednostjo, in pripravili sklop izobraževanj za njihove organizatorje. Seveda bodo organizatorjem prireditev, predstavnikom turističnih in ostalih društev na območju koprskega podeželja najprej projekt natančno predstavili.

V ta namen se bodo danes popoldne ob 17. uri srečali na skupnem uvodnem sestanku v Marezigah, na katerem bodo predstavili vsebine izobraževanj, način njihove izvedbe ter informacije o podpori Mestne občine Koper tistim prireditvam, ki so oziroma si bodo prizadevale postati prireditve z dodano vrednostjo.

Deli novico:

ta dva |  17 .04. 2017 ob  08: 47
na tej njivi bi postavila vikend.papireje že imata
BOBO |  15 .04. 2017 ob  22: 15
Kako pa ti veš , da so te trte iz ISTRE:? Bolj moteče je to , ko Izola naredi ribiški praznik , srdel je komaj za vzorec , kalamari so kdo ve od kje , če sploh so , edino kar je zagotovo res so pedoči . Ostalo je samo v ribarnici , ljudje pa seveda posegajo po čevapčičih. ker so prisiljeni. Je pa ogromen del Slovencev , ki jim je všeč praznik , ne pa riba.
vikend ištrijan |  15 .04. 2017 ob  19: 53
Ta dva zgora so siguro Ljubljančana, ki mi pu vinji se vuzimo s tratorom in ne u pražnje ubučeni
BOBO |  15 .04. 2017 ob  13: 55
Ma če mislite , da so čevapčiče in prebranac jedli samo na Balkanu se motite. Že v antični Grčiji so je dli čevapčiče in so se v času Turkov razširili vse do dunaja in kar do Veneta so prišli. Tu so se tudi ohranili , le več različic je prišlo ven , kot polpete naprimer in podobno .Bobiče pa so poznali že stari Perzijci in jih jedo v Jordaniji in vseh sosednjih državah. Seveda je sestava različna , saj preden je prišla koruza iz Amerike do nas , so poznali ogromno sort in s tem tudi receptov , predvsem na obalah Mehike.
Težko je pogruntati kakšna je originalna Istrska hrana , saj se je z mešanjem naroda udomačilo marsikaj in se še danes kregamo , čigav je Teran naprimer. Pa šparglji naprimer , so naenkrat doma samo iz Pomjana , kot nekateri trdijo. Malo morgen .
Veste , tisti , ki ste pametni in zagovarjate Istrijansko , bi hitro pocrkali od lakote , če bi morali dokazovati , od kje in kaj.
Na šagrah se je vse in se bo jedlo vse in hvala bogu , da imamo kaj za jesti na šagrah , glede na to , koliko jih danes ni še jedlo na svetu. Tisti , ki so pa umrli od lakote , zagotovo niso dokazovali od kot je pest riža , ki ga ni jedel in če bi imel vsaj en čevapčič , bi zagotovo preživel.
lepo |  14 .04. 2017 ob  15: 45
vse lepo in prav, ko bo (je bila) koprska-rumena noč, bojo (bili) pa čevapi,pljeske, prebranac, luk....tolko v vednost...pa ne rečt, da ni bilo tako...
Ištrjan |  14 .04. 2017 ob  12: 28
V glavnem: čibapčiči, kotolete, ražnjiči, klobase z zeljem, jota, bobiči in kalamari. to paše k šagri :)
smrt |  14 .04. 2017 ob  12: 07
čevapćićem in pleskavicam
eeee brižna Istra  |  14 .04. 2017 ob  12: 06
Upam , da tisti ki pride dvigovat kakovost je že kdaj probal narediti šagro v svoji vasi . Eno je nakladanje , drugo je realnost , .... in kako z malo ali nič sredstvi in prostovoljnim delom ohraniti vaški praznik .
mixi-maxi |  14 .04. 2017 ob  11: 33
Pravilna odločitev, hrano, ki je tu doma je izjemno zdrava, dobra, neverjetnega okusa, in imamo kaj dati na mizo!
le tako se lahko vtisnemo v spomin tudi množici prihajajočih turistov, le s svojo izvirno prehrano in dobrim vinom
ter oljčnim oljem. Lepe praznike, obilo obiskovalcev in dobre domače kulinarike.
Istrijanka |  14 .04. 2017 ob  11: 11
Upam da se bo tudi v Piranski občini kaj naredilo za to, ker je pri nas vonj po Istri že dokaj zamrl .
Istrijan |  14 .04. 2017 ob  09: 49
Pa, da ne bi slučajno pozabili na Usodno Vino.
Oddajo je potrebno sinhronizirat v istrijanščini, ali vsaj slovenske podnapise.
istrijan  |  14 .04. 2017 ob  09: 39
bravo !!!! končno