OBČINSKI GOSTINSKI LOKALI V ROKE 'PRIJATELJEV'? Nad župana Strmčnika znova očitki o sumljivih poslih

Ankaran

Občina Ankaran je letos prvič oddala gostinske lokale na plažah v najem, a ne brez očitkov o sumljivih poslih. Zaradi občinskih gostinskih lokalov so se že v preteklosti pojavljale polemike, da jih neformalno vodi družina podžupanje. Med novimi najemniki naj bi bilo podjetje njene hčerke in bivšega občinska svetnika z županove liste Radi imamo Ankaran.

Občina Ankaran je letos prvič z javnim razpisom iskala najemnike svojih štirih lokalov. 22. marca je objavila razpis o javnem zbiranju ponudb za oddajo štirih gostinskih lokalov: gre za lokal Sv. Katarina, Valdoltra, Študent in Debeli rtič. Na javni razpis sta se prijavila le dva gostinca, za dva lokala – Valdoltro in Študent – ponudb ni bilo. Razpis so ponovili.

Na ponovljenem razpisu sta bila izbrana Barbara Krnjak s.p. in Komons sens d.o.o. Občina je "na ponovljenem razpisu za oddajo gostinskih lokalov v najem (Valdoltra, Študent) v postopku javnega odpiranja ponudb izbrala najugodnejša ponudnika, in sicer Barbara Krnjak s.p. za najem gostinskega lokala Valdoltra in Komon sens d. o. o. za najem gostinskega lokala Študent," so navedli v kabinetu župana Gregorja Srmčnika.

‼️POZOR - RAZPIS ZA LOKALE‼️ Občini Ankaran je na drugem razpisu uspelo oddati še zadnja 2 gostinska lokala. K oddaji...

Posted by Mesto Ankaran on Sunday 12 May 2024

Barbara Krnjak s.p. je za najem gostinskega lokala Valdoltra ponudila mesečno najemnino v znesku 10.216,77 evrov, medtem ko je Komon sens za najem gostinskega lokala Študent ponudil mesečno najemnino v znesku 3.515,55 evrov. Podjetje Komon sens je po javno dostopnih podatkih v lasti Luke Jurinčiča in Zale Černe, ustanovljeno pa je bilo januarja letos, torej dva meseca pred prvim javnim razpisom.

"Zala Černe je sorodstveno povezana z ankaransko podžupanjo (hčerka), Jurinčič je bil (do nedavno) občinski svetnik iz županove skupine – radi imamo Ankaran," so zapisali v Facebook skupini Mesto Ankaran, kjer jima očitajo, da sta imela vpogled v poslovanje vseh štirih lokalov ter tako izbrala lokal z najboljšim razmerjem med ponudbo in potencialom. Jurinčič je tudi zastopnik Kulturnega društva 5. kader, ki naj bi prejelo dobrih 27.000 evrov s strani občine Ankaran; del denarja tudi v obdobju, ko je bil Jurinčič občinski svetnik.

Preverili smo, kako so poslovali gostinski lokali v občinski lasti v lanskem letu in ali držijo informacije o visoki izgubi v višini približno 176.000 evrov, vendar nam na ta vprašanja v kabinetu župana Strmčnika niso odgovorili, prav tako niso odgovorili na vprašanje, kako se bo izguba sanirala.

Namesto tega so nas napotili na branje letnega poročila občine za leto 2023. "Občina Ankarana vsa leta redno objavlja podatke o poslovanju, med drugim tudi o poslovanju gostinskih lokalov, v letnih poročilih oziroma zaključnih računih, ki so javno dostopni na spletu. Zadnji zaključni račun oz. letno poročilo (za leto 2023) je bil sprejet na seji Občinskega sveta Občine Ankaran dne 28. 3. 2023 in je objavljen na spletni strani Občine Ankaran," so zapisali. Ker iz letnega poročila občine rezultatov poslovanja omenjenih gostinskih lokalov ni mogoče razbrati, smo na ankaransko občino ponovno naslovili prošnjo za razkritje podatkov. Objavili jih bomo takoj po prejemu.

Na župana Strmčnika so sicer tudi v preteklosti že leteli očitki opozicijskih svetnikov iz svetniške skupine Vsi smo Ankaran o sumljivih in netransparentnih pogodbah. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  18 .05. 2024 ob  08: 40
Strmčnika čaka enaka usoda kot je Popoviča…. Tesen pa vendar poraz na naslednjih volitvah… mislim da so ljudje spregledali kam prs taco moli…
JKDWingChun |  18 .05. 2024 ob  06: 14
-4
Uuuuu wow... Kot da se kje drugje dela kako drugace.
Pa vseeno boljse tako kot pa da dobi spet kak žabar,kot je npr v Izoli!
Olgo Franco |  17 .05. 2024 ob  14: 52
10
In vi ste verjeli, da so šli v ustanavljanje občine brez osebnih interesov? Vedno so bili, le manjši so bili od Popetovih… oni se zadovoljijo s špricerji in pomfijem, tako kot nova Koprska struja s Krmacom na čelu- v obliki potujočega cirkusa na končno priznani novi Koprski plaži, kjer bo verjamem tudi sam plačeval reševalce iz vode…. Seveda tramontana permettendo…
Martin Kacur |  17 .05. 2024 ob  11: 44
Preden pritisnete gumb "objavi", še enkrat preberite kar ste "vsi ste Ankaran" napisali. Delate si slabo reklamo za naslednje volitve. Intrigantov in spletkarjev ne bo nihče volil.
Paperino |  17 .05. 2024 ob  07: 30
12
Tokrat ne razumem očitkov. Prvi razpis za dva lokala neuspešen, na drugega se prijavita dva, za vsak lokal po eden in za nekoga je spet nekaj spornega. Kaj bi morali še enkrat ponoviti razpis, kljub temu, da se nihče ne prijavlja nanj? Do katerega sorodstvenega kolena v Ankaranu ne bo smel nihče kandidirati za nobeno službo, ki ima kakršno koli povezavo z občino. A raje zaprt lokal čez poletje, kot v najem Zali in Luki? "Vsi smo Ankaran" s tako politiko nikoli ne boste alternativa nikomur in ničemur v Ankaranu, na žalost.