Romunski evropski poslanec je vedno za

Mediji so razkrili nenavadno početje romunskega poslanca v Evropskem parlamentu, ki ni glasoval proti nobenemu od zadnjih 541 predlogov, predloženih na glasovanje v evropskem hramu demokracije. Dumitru Zamfirescu pogosto podpre celo več predlogov, ki si med seboj diametralno nasprotujejo, izpostavlja nemški Der Spiegel.

Po poročanju nemškega časnika je Zamfirescu pred časom postavil rekord 63 zaporednih glasovanj za. To se je zgodilo pri glasovanju o novi sporni tobačni zakonodaji.

Prav to glasovanje razkriva nekaj zanimivih značilnosti početja izvoljenega predstavnika ljudstva. Tako je Zamfirescu v glasovanju o predlogih, po katerih bi morale po eni verziji nove opozorilne oznake pokrivati 50, po drugi pa 65 odstotkov škatlic s tobačnimi izdelki, podprl oba. Prav tako se je strinjal s predlogom, po katerem bi se tobačna podjetja lahko sama odločila o tem, kam umestiti opozorila, nato pa še s predlogom, da bi jih morala nujno umestiti na spodnji del ovoja.

Predlogi evropskih poslancev si ne bi mogli biti bolj različni. A ne glede na njihovo vsebino imajo nekaj skupnega: Zamfirescu jih podpira, piše Spiegel. In to se vleče že mesece.

Po navedbah evropskega poslanca, ki v parlamentu sedi poleg Zamfirescuja, so glasovanja njegovega kolega "povsem nepotreben prispevek k politični apatičnosti". "Včasih pred sabo nima absolutno nobenih dokumentov o glasovanju," je povedal avstrijski poslanec Martin Ehrenhauser. Brez teh dokumentov po njegovem ni mogoče niti vedeti, o čem se kdaj glasuje, saj se pri glasovanju navaja le referenčne številke.

"Vsakdo, ki glasuje tako naključno in neetično, svoje odgovornosti kot izvoljeni politik ne jemlje resno," meni Ehrenhauser.

Evropski poslanci mesečno prejmejo okoli 8000 evrov plače, še dodaten denar pa dobijo za sodelovanje na sejah ter za glasovanje o najmanj 50 odstotkih predlogov, podanih na posamezen dan, poroča britanski časnik The Independent.

Nezaslužena plača |  24 .10. 2013 ob  15: 48
Ne vem zakaj, ne vem od kod, ampak mi je to tako znano..