Češka stranka s kaznijo nad nelojalne poslance

Češka stranka Ano 2011 milijarderja Andreja Babiša bo nelojalne poslance denarno kaznovala. Poslanci, ki bi obrnili hrbet stranki, ki je na volitvah pred desetimi dnevi s skoraj 19-odstotno podporo postala druga najmočnejša sila v češkem parlamentu, bodo namreč morali v skladu z njenim etičnim kodeksom plačati kazen v višini ene mesečne plače.

Kazen 56.000 kron oziroma slabih 2200 evrov bo doletela poslance, ki bi prestopili k drugi stranki ali bi v parlamentu glasovali drugače, kot določi stranka. Prav tako bo kazen veljala za poslance, ki bi kot svoje asistente zaposlili družinske člane.

Zbrani denar bo sicer poslanska skupina, ki se je zavezala h kodeksu, namenila v dobrodelne namene.

Sicer pa so se poslanci Ana zavezali tudi, da bodo stranki vsak mesec plačali 7000 kron, kar je več kot polovica mesečnega dodatka v višini 13.000 kron, ki ga kot poslanci prejmejo za pridobitev različnih strokovnih mnenj. Ta denar se bo stekel v blagajno poslanske skupine in bo namenjen za analize.

Pravni strokovnjaki so do določb kodeksa kritični in opozarjajo, da denarnih kazni nikakor ni mogoče izterjati. Ob tem pa opozarjajo na ustavno določbo, po kateri morajo poslanci svoj mandat izvajati po svojem najboljšem vedenju in vesti. Ano 2011 bo v novem češkem parlamentu zasedal 47 od skupno 200 poslanskih sedežev.