Popis prebivalstva v BiH razkriva 13-odstoten padec po vojni

Svet

V Sarajevu so danes objavili prve rezultate popisa prebivalstva, ki so ga v BiH izvedli med 1. in 15. oktobrom. Ti so razkrili, da v državi živi slabih 3,8 milijona ljudi, kar je približno 585.000 oz. 13 odstotkov manj kot leta 1991, ko so našteli 4,4 milijona prebivalcev. Podatkov o etnični sestavi ni pričakovati pred julijem prihodnje leto.

Med popisom so v BiH registrirali 3.791.622 prebivalcev, ki živijo v 1,6 milijona gospodinjstvih, je novinarjem dejal vodja državnega statističnega urada Zdenko Milinović. Od tega jih v Federaciji BiH živi skoraj 2,4 milijona, v Republiki srbski dobrih 1,3 milijona, v okrožju Brčko pa dobrih 90.000, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Milinović je sicer opozoril, da podatki ne predstavljajo natančnega števila prebivalstva, saj so bili v popis zajeti tudi ljudje, ki ne spadajo med prebivalce s stalnim bivališčem, kar bodo preverili med končno obdelavo podatkov.

Prvi popis po vojni

Gre za prvi popis prebivalstva v državi po koncu vojne leta 1995. Zadnji popis je bil opravljen leta 1991, ko je v BiH, takrat še eni od republik nekdanje Jugoslavije, živelo 4,4 milijona ljudi. Od tega je bilo 43,7 odstotka Bošnjakov, 31,4 odstotka Srbov in 17,3 odstotka Hrvatov.

Etnična sestava glede na nov popis zaenkrat ostaja neznanka in kot je napovedal Milinović, bodo rezultati o tem objavljeni najprej julija prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Le nekaj dni po zaključku popisa so sicer muslimanski voditelji že trdili, da njihova skupnost po novem šteje več kot 50 odstotkov celotnega prebivalstva, a je minister za komunikacije Damir Hadžić to zavrnil z besedami, da so "relevantni zgolj podatki statističnega urada".

ma logično  |  05 .11. 2013 ob  22: 59
da je padec sej jih je več kot miljon prišlo v slovenijo oz. bosno 2