Poslanci ukinili inštitut zemljiškega dolga

Državni zbor je danes z 82 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo stvarnopravnega zakonika, ki jo je v proceduro vložila DL in ukinja institut zemljiškega dolga. Ta se je v zakonodaji znašel za zavarovanje terjatev, vendar pa se je po mnenju DL v praksi izkazal kot možnost zlorabe za tiste, ki imajo dolgove, tudi do države.

Že na seji odbora DZ za pravosodje, ki je bila 8. oktobra, so vse poslanske skupine izrazile podporo noveli stvarnopravnega zakonika. Novela je naletela tudi na pritrdilen odziv vlade. Po besedah vodje poslanske skupine DL Riharda Branislja je bil institut zemljiškega dolga v zadnjem času pogosto zlorabljen.

Matični odbor je sicer vladi predlagal, da v roku dveh mesecev v zakonodajni postopek vloži zakonske rešitve, s katerimi bo mogoče preprečiti tudi zlorabe instituta zemljiškega dolga v tistih primerih, ko je ta že ustanovljen. Odbor je vladi tudi predlagal, da v roku enega meseca v zakonodajni postopek vloži novelo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Deli novico:

državljan  |  25 .10. 2013 ob  11: 09
oni so si poštimali in bodo še naprej uživali v hišah z bazeni, mi smrtniki pa bomo plačevali vse več davkov in ko ne bomo zmogli nam bodo z lahkoto vse pobrali.
IVO |  24 .10. 2013 ob  23: 39
Obvezno bi morali zbirat podpise, da se razveljavi za nazaj in se tem lopovom zapleni ,kar so pokradli.Če se tega ne naredi nismo dosegli nič.Bavčar,Tovšak.....gotovi ste prej ko slej boste dobili svoje.Prokleti gnoji.Ljudje zbudimo se.Zahtevajmo svoje nazaj.Ne more par tajkunov imeti vse in to pokradeno ostali nič.
jankec |  24 .10. 2013 ob  21: 51
Inštitut zemljiškega dolga imajo Nemci že dolga leta.Pokvarjeni balkanski lopovi pa so ga takoj zlorabili.Me zelo zanima komu bodo dacarji poslali položnico za davek od nepremičnine na katero je zapisan zemljiški dolg.Ali "staremu lastniku" ali "novemu" za katerega pa se ne ve kdo je.