V bundestag izvoljen prvi temnopolti poslanec

V nemški parlament je bil v nedeljo izvoljen prvi temnopolti poslanec. Karamba Diaby, ki je bil rojen v Senegalu, je bil izvoljen na listi socialdemokratov (SPD) v zvezni deželi Saška Anhalt na vzhodu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

51-letni Diaby že trideset let živi v Nemčiji, 12 let pa je nemški državljan. Leta 2008 je vstopil v SPD, leto kasneje pa je postal mestni svetnik v Halleju.

V kampanji je napovedoval, da si bo prizadeval za ohranitev minimalne plače za vse delavce, prizadeval pa si bo tudi za boljšo integracijo priseljencev v nemško družbo. Po izobrazi je sicer doktor kemije, je poročen z Nemko, s katero imata dva otroka.

Poslanec krščanskih demokratov (CDU) pa je tudi nizozemski kmet, ki se je iz svoje domovine preselil na vzhod Nemčije, Kees de Vries.

Mladost je preživel na kmetiji na Nizozemskem, po padcu komunizma pa je slišal, da se za kmete ponujajo dobre priložnosti v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Odšel je tja in danes ima 1300 hektarjev veliko farmo s 1000 kravami mlekaricami.

Kot politik se namerava osredotočiti na kmetijstvo, nasprotuje pa evropskim predlogom, da bi več kmetijskih subvencij namenili majhnim kmetijam na račun velikih farm. V vzhodnem delu Nemčije so namreč kmetije običajno zelo velike in zaposlujejo številne delavce.