Poslanci o zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora

S poslanskimi vprašanji premierki Alenki Bratušek in njeni ministrski ekipi se bo danes opoldne začela oktobrska seja DZ. Vprašanja opozicijskih poslancev se bodo nanašala na enako in pravično obravnavo državljanov, morebitno prodajo ljubljanskega letališča in odvzem premoženja nezakonitega izvora, koalicijsko vprašanje pa na fiskalno pravilo.

Poslanka SDS Romana Tomc bo premierko vprašala, kako bo vlada zagotovila enako in pravično obravnavo vseh državljanov v primerih, ko ti prejmejo proračunska ali druga javna sredstva. Vprašanje Tomčeve je povezano z napovedanimi spremembami zakonodaje, s katerimi naj bi zaostrili pogoje za pridobitev socialnih in drugih transferov.

"Kakšna je vaša vizija razvoja letalskega prometa v Sloveniji in kako nameravate zagotoviti, da bo ljubljansko letališče, ne glede na lastništvo, ostalo slovensko okno v svet, predvsem pa resen igralec v regiji znotraj panoge in ne samo lokalna podružnica katerega izmed okoliških letališč?" bo Bratuškovo vprašal poslanec SLS Jakob Presečnik.

Vprašanje vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina se bo nanašalo na zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Premierko bo vprašal, koliko je bilo izvedenih finančnih preiskav, začasnih zavarovanj odvzema, začasnih odvzemov, hramb in predvsem odvzema premoženja nezakonitega izvora.

Koalicijsko vprašanje pa je tokrat pripadlo poslanki DL Katarini Hočevar. Od Bratuškove pričakuje pojasnilo, kako daleč je vlada s pripravo izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu in kateri bodo ključni elementi zakona ter v kolikšni meri so v pripravo zakona vključeni strokovnjaki ustavne komisije.

Predlog obsežnega dnevnega reda oktobrske redne seje DZ prinaša tudi interventni zakon za zdravstvo, za katerega je predviden nujni postopek. Ker v sredo zaradi sej delovnih teles ne bo plenarnega zasedanja, bo zadnji dan tokratne redne seje DZ šele v rezervnem terminu, 29. oktobra. Poslanci se bodo takrat po nujnem postopku lotili tudi novele zakona o bančništvu.