V ITALIJI IN FRANCIJI SE DRŽIJO ZA GLAVO, VSAK DAN REKORDNO ŠTEVILO OKUŽB: V BiH polna smučarska središča mimo pogoja PCT

Svet

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 370.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. O rekordnih več kot 220.000 novih okužbah poročajo tudi iz Italije. V obeh državah se krepi pritisk na bolnišnice. Tudi Bosna in Hercegovina je včeraj zabeležila največje dnevno število novih okužb od začetka pandemije. Zaradi močnega poslabšanja epidemioloških razmer bodo oblasti uvedle nove omejitve.

V slovenski zahodni sosedi, ki ima nekaj manj kot 60 milijonov prebivalcev, so potrdili 220.532 novih okužb, pri čemer delež pozitivnih testov ostaja pri 16 odstotkih. V zadnjem dnevu je umrlo še 294 covidnih bolnikov, kažejo podatki italijanskega zdravstvenega ministrstva.

Krepi se tudi pritisk na italijanske bolnišnice. Na navadnih oddelkih je 17.067 covidnih bolnikov, kar je 727 več kot v ponedeljek. Na intenzivni negi pa je 1677 obolelih s covidom, kar je 71 več kot v ponedeljek.

Bo zgornji dom francoskega parlamenta potrdil PC pogoj?

O novem rekordnem številu okužb poročajo tudi iz Francije, ki ima okoli 67 milijonov prebivalcev. Tam so v zadnjem dnevu zabeležili 368.149 novih primerov okužbe. V bolnišnicah je umrlo še 270 covidnih bolnikov.

Prav tako se krepi pritisk na francoske bolnišnice. Bolnišnično oskrbo potrebuje 23.371 bolnikov s covidom-19, kar je 3149 več kot v ponedeljek. Od tega jih je 3969 na intenzivni negi, tj. 492 več kot v ponedeljek.

Francoski parlament sicer trenutno obravnava nov zakon, ki predvideva, da bo obisk restavracij, kulturnih dogodkov ali pa tudi uporaba medkrajevnih vlakov mogoča samo za polno cepljene in prebolevnike. Negativen test na novi koronavirus pa ne bo več zadostoval. Spodnji dom je predlog zakona že potrdil, danes pa se je začela še obravnava v zgornjem domu oziroma senatu.

Po podatkih zavodov za javno zdravje je bilo v BiH v ponedeljek potrjenih 2269 novih primerov okužbe s koronavirusom, 19 okuženih pa je umrlo. To je preseglo rekord iz aprila 2021, ko je bilo v enem dnevu odkritih nekaj več kot 2100 na novo okuženih. V BiH se je število okuženih začelo hitro dvigati v začetku januarja, ko je bilo potrjeno širjenje koronavirusne različice omikron.

Zaradi močnega poslabšanja epidemiološke situacije je krizni štab ministrstva Federacije BiH za zdravje priporočil uvedbo strožjih omejitev.

V prihodnje naj bi oblasti v tej entiteti omejile druženja v zaprtih prostorih na 30 oseb oziroma največ 60, če bo mogoče preveriti izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Na prostem pa bo druženje omejeno na 100 ljudi oziroma na 200, ko bo mogoče preverjati pogoje PCT. Večja srečanja ne bodo dovoljena.

V BiH polna smučarska središča, pogoj PCT praviloma ni potreben

Potrdila o prebolelosti bodo v prihodnje veljala do štiri mesece. Za osebe, cepljene z dvema odmerkoma, bodo potrdila veljala šest mesecev, tisti, ki so prejeli tretji odmerek cepiva, pa lahko računajo na potrdila z veljavnostjo devet mesecev. Hitri antigenski testi bodo veljavni 24 ur, PCR-testi pa 48 ur.

Razmere se slabšajo tudi v Republiki srbski, a tam zaenkrat ne načrtujejo zaostrovanja ukrepov.

Po vsej BiH sicer že mesece veljajo razmeroma blagi omejevalni ukrepi. Smučišča so polna gostov tako iz države kot širše regije, od katerih za dostop do smučišč ali turističnih objektov praviloma niso potrebna potrdila o cepljenju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija