Recenzija: 2 Guns - 2 na muhi

Film

Vsi navdušenci akcijskega žanra boste prišli na svoje ta teden, saj se bo v slovenskih kinodvoranah vrtel 2 Guns (v slovenskem prevodu 2 na muhi). Vesele pa bodo predvsem oboževalke temnopoltega šarmantnega Denzela Washingtona (Knjiga odrešitve, Dan za trening) in zmeraj bolj mišičastega Marka Wahlberga (Dvigni, The Fighter). Združili so ju v novem dinamičnem filmu, ki le ponudi več kot se lahko sprva razume.

Dve zgodbi

Bobby (Denzel Washington) in Stig (Mark Wahlberg) sodelujeta v kriminalnih dejanjih z enim izmed mehiških kartelovskih voditeljev. Izkaže pa se, da sta oba dejansko zakrinkana agenta (prvi za DEO, drugi za mornarico), vendar eden za drugega ne vesta, in ob uspešno izpeljanem bančnem ropu suneta denar napačni strani (pomagamo: ni kartelski vodja). Iz prvotne zgodbe zakrinkanih nevednežev preidemo na zgodbo ugotavljanja resnice in igric (ne)zaupanja ter bega za preživetje.

Dva veterana akcijskega žanra

In vpetost številke dva se nadaljuje, saj se večina pripovedi odvija ravno okoli odnosa med glavnima likoma, ki se iz zgolj profesionalnega prelevi v iskreno prijateljstvo posameznikov, ki sta se prisiljena soočiti s smrtjo. Washington in Wahlberg pa ustvarjata posebno kemijo, ki vodi celoten film in drži ritem zgodbe. Denzel s svojo mejno nadutostjo in (vedno) enako telesno mimiko, Wahlbergu pa ležijo vloge naivnega, a sposobnega "mačota", pri katerem nagon je postavljen pred racionalnostjo. Islandski režiser Baltasar Kormákur (Contraband, Inhale) se je pri izboru igralske zasedbe zelo dobro odločil, kar je dobro vidno ravno pri odnosu obeh glavnih igralcev/likov ter pri negativcih: Bill Paxton kot karikirani južnaški neusmiljeni agent CIE, James Marsden kot podkupljeni vojak in Edward James Olmos v vlogi kartelskega voditelja.

Dve muhi na en mah

Režiser je film posnel po stripovski zgodbi, kar gledalec sprva ne bi uspel določiti, saj zgodba ne deluje ravno stripovsko. Je pa dodelana. Poleg številnih akcijskih vložkov je izredno veliko komičnosti, kar je pravi recept za uspešen akcijski celovečerec. Film se s svojo obliko približa že pozabljenim akcijskim filmom iz osemdesetih in začetka devetdesetih, ki so se velikokrat spajali in mešali s komedijo ter občinstvu ponudili dvojni užitek. Hkrati pa režiser doda še noto moralnosti, saj se skozi celoten film izpostavlja pomembnost zaupanja sočloveku, predvsem pa se postavljata pod vprašaj odnos ter zaupanje do oblasti.

Dva ogleda (pa le) nista potrebna

Četudi je film zabaven, cinefilsko dodelana hollywoodska akcijska komedija se bo hitro znašel med ostale izdelke z iste kategorije: pozabljen, postavljen v skriti kotiček našega spomina in občasno se bomo spomnili določenih utrinkov, ki pa ne bodo nikakor pomagali pri sestavljanju celotne zgodbe.

Film je zabaven in že dolgo nismo bili priča prijetnemu akcijskemu celovečercu, vendar spet ni presežek v filmski sferi. Priporočam ogled s prijatelji, kasneje pa ob pijači boste težko zaupali lastnemu spominu.