RAZVITO JE NOVO SPLETNO ORODJE ZA BOJ PROTI KORONI: Izračuna možnost okužbe ob različnih oblikah druženja

Svet

Skupina ameriških znanstvenikov je razvila spletno orodje, s katerim lahko posameznik izračuna, kakšnemu tveganju okužbe z novim koronavirusom se izpostavlja ob različnih oblikah druženja v različnih krajih po svetu. Ob druženju desetih ljudi v Washingtonu bi bila možnost okužbe trenutno 18-odstotna, v Parizu pa 32-odstotna.

Orodje, ki ga je razvila ekipa na Inštitutu za tehnologijo v Georgii, tveganje izračuna na podlagi aktualnih podatkov o širjenju okužb v različnih okrožjih v ZDA ter v nekaterih evropskih državah. Med njimi za zdaj sicer ni Slovenije. Orodje, ki ga nameravajo razširiti na še več držav, je dostopno na tej povezavi.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Znanstveniki so za revijo Nature Human Behaviour ta teden pojasnili, da orodje posameznikom daje informacije, na podlagi katerih lahko ravnajo previdneje, kot bi sicer. Tako se recimo odločijo za uporabo zaščitne maske ali se izognejo večjim srečanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tveganje za prenos okužbe je sicer odvisno tudi od tega, kje se ljudje družijo, na prostem ali v zaprtih prostorih, in od tega, ali uporabljajo zaščitne maske. Joshua Waltz, ki je sodeloval pri razvoju orodja, je dejal, da so se temu dejavniku namerno izognili. "Namenoma smo se osredotočili le na vprašanje, kakšno je tveganje, da je na različno velikih druženjih prisoten eden ali več okuženih z novim koronavirusom," je dejal.

Epidemiologi domnevajo, da je število okuženih precej višje od potrjenega števila okužb - v ZDA celo do desetkrat. Spletno orodje upošteva tudi ta dejavnik, pri čemer so znanstveniki uporabili razmerje pet dejansko okuženih na eno potrjeno okužbo, saj se število testiranj povečuje. Orodje deluje tudi na predpostavki, da je posameznik kužen deset dni.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija