RADIOAKTIVNI RADON SE POJAVLJA TUDI V GOSPODINJSTVIH: Zanimanje za brezplačne meritve letos preseglo vsa pričakovanja

Slovenija

Radioaktivni radon ni zgolj težava šol in vrtcev, temveč tudi zasebnih stanovanj in hiš. Slovenija je državljanom tudi letos ponudila možnost brezplačnih meritev koncentracij radona, zanimanje za to storitev pa je preseglo pričakovanja.

Ogrožena so tudi gospodinjstva.

Radon je naraven radioaktiven plin, ki nima vonja ali barve in se nabira v zaprtih prostorih. Sam po sebi ni nevaren za človeka, nevarni so njegovi razpadli produkti, ki so prisotni v zraku skupaj z njim. Ko jih vdihnemo, se usedejo na stene dihalnih poti, kjer razpadejo in napadajo tkivo, kar lahko vodi do nastanka rakavih obolenj. Po ocenah je vsak deseti pljučni rak posledica razpadlih produktov radona

Radon lahko povzroča pljučnega raka.

V Sloveniji so koncentracije radona najvišje na Krasu, Notranjskem in Kočevskem, ki ležijo na območju zelo razpokanih in prepustnih kamnin, skozi katere prihaja plin na površje in globin zemeljske skorje. Nižje koncentracije tega plina so na severovzhodu države, na alpskem območju in v Vipavski dolini, Goriških Brdih ter Istri.

Koncentracijo radona lahko znižamo s prezračevanjem prostorov, z zatesnitvijo razpok in špranj v tleh ali z večjimi gradbenimi posegi: z utrditvijo talne plošče, prezračevanjem jaškov in zemljine pod talno ploščo.

Naprava za merjenje koncentracije radona

Država izvaja projekt brezplačnih preventivnih meritev radona v domovih prebivalcev na območjih z višjo koncentracijo tega radioaktivnega plina. Med njimi so tudi Divača, Hrpelje-Kozina, Idrija, Pivka, Postojna in Sežana. Letos so v projekt brezplačnih meritev vključili še dodatne občine, med katerimi so tudi Ilirska Bistrica, Kanal in Nova Gorica. Celoten seznam območij, kjer bodo letos izvajali brezplačne meritve, je dostopen tukaj

Na Zavodu za varstvo pri delu (ZVD), ki izvaja meritve v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, so letos zabeležili ogromno število prijav in kar dvakrat presegli kvoto, ki jo financira Uprava za varstvo pred sevanji. Prav zato se morajo zainteresirani za brezplačne meritve radona prijaviti prek spleta. Uvrščeni bodo na čakalni seznam in obveščeni, ko bodo finančna sredstva ponovno na voljo. Izvajanje meritev koncentracije radona v gospodinjstvih je sicer plačljivo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija