Protesti, nasilje in smrtne žrtve

Svet

V protestih privržencev odstavljenega predsednika Mohameda Mursija je bilo danes ubitih že najmanj 15 ljudi, več kot 80 je bilo ranjenih, poročajo egiptovski mediji, ki se sklicujejo na navedbe ministrstva za zdravje. Nasilje je izbruhnilo tako med podporniki vladajoče vojske in privrženci Mursija kot kot med slednjimi in varnostnimi silami.

V Kairu, kjer se je na trgu Tahrir ob današnji 40. obletnici arabsko-izraelske vojne zbralo na tisoče podpornikov vojske, so izbruhnili spopadi med policijo in islamističnimi protestniki, ki so skušali prodreti na trg. Policija je uporabila solzivec in streljala v zrak.

Po posredovanju policije so se islamistični protestniki, privrženci Mursijeve Muslimanske bratovščine, umaknili v druge kairske soseske. Policisti naj bi jih po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medtem pretepali in številne tudi aretirali. O spopadih poročajo tudi iz drugih egiptovskih mest.

Do protestov tako podpornikov Mursija kot njegovih nasprotnikov, ki so bili v naprej napovedani, prihaja ob obletnici arabsko-izraelske vojne, v kateri je egiptovska vojska oktobra 1973 ponovno osvojila Sinajski polotok.

Egiptovski premier Hazem Beblavi je državljane pred tem danes pozval k enotnosti in posvaril pred nemiri. "(Notranje) ministrstvo se je odločeno ostro soočiti z nasiljem in kršitvami zakonov s strani podpornikov Muslimanske bratovščine med njihovimi shodi," je poudaril.

Egiptovske oblasti so zaradi napovedanih shodov že zjutraj poostrile varnostne ukrepe. Policija in vojska sta tako zaprli številne ceste in postavili kontrolne točke na vpadnicah v prestolnico ter pred pomembnimi ustanovami. Na dostopih na trg Tahrir, kjer sta shode napovedali obe skupini protestnikov, so namestili detektorje za kovine.

protestnik |  06 .10. 2013 ob  22: 27
Zal prevec nedolznih umre na protestih, predvsem civilistov.