ZN svarijo pred kaosom v Srednjeafriški republiki, Pariz bo poslal vojake

Združeni narodi so v ponedeljek posvarili, da se Srednjeafriška republika potaplja v popoln kaos in da je zato potrebno hitro oz. odločno ukrepanje. Francija je danes sporočila, da namerava, ko bo ustrezen mandat dal VS ZN, v nemirno državo napotiti 1000 vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Revna Srednjeafriška republika je ujeta v kaos, vse odkar so uporniki Seleka marca letos strmoglavili dolgoletnega predsednika države Francoisa Bozizeja.

Uporniki izvajajo napade

Oblikovana je bila prehodna vlada, ki pa je izgubila nadzor nad državo, kjer sedaj nekdanji uporniki izvajajo napade, krščanske in muslimanske skupine pa se bojujejo med seboj.

Nevarnost genocida

Nekateri predstavniki ZN, pa tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius, so posvarili, da bi v državi lahko prišlo do genocida. Zaradi nasilja je v državi s štiri milijone in pol prebivalcev svoje domove moralo zapustiti 400.000 ljudi, na desetine jih je bilo ubitih.

Kot je v ponedeljek v Varnostnem svetu Združenih narodov dejal namestnik generalnega sekretarja svetovne organizacije Jan Eliasson, se Sredenjafriška republika sooča z "obupnimi varnostnimi razmerami". Pri tem je podprl pozive k oblikovanju mirovne misije ZN v tej državi.

Kot je še dejal pred 15 članicami VS ZN, bi morali okrepiti 3000-člansko misijo Afriške unije, ki je že nameščena v Srednjeafriški republiki, in jo preoblikovati v mirovno misijo.

Vojaki iz Pariza v podporo silam Afriške unije

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je danes v odzivu napovedal, da namerava Pariz v nemirno državo napotiti 1000 svojih vojakov, katerih misija bi po njegovih ocenah trajala šest mesecev, delovali pa bodo v podporo silam Afriške unije.

V nekdanji francoski koloniji je sicer že nameščenih 450 francoskih vojakov, Pariz pa je s svojo misijo pripravljen ukrepati takoj, ko bo potreben mandat dal VS ZN.

Francija je v VS ZN že zaokrožila predlog resolucije. VS ZN naj bi jo po pričakovanjih sprejel prihodnji teden.