Nemiri v Egiptu zvišali cene nafte

Surova nafta se je v današnjem elektronskem trgovanju podražila zaradi skrbi, da bi naraščajoči nemiri in nasilje v Egiptu lahko vplivali na dobavo črnega zlata z Bližnjega vzhoda. Razmere v Egiptu se namreč še ne umirjajo, danes pa se obetajo novi protesti, saj so islamisti po sredinem krvavem zatrtju protestov pozvali k "petku jeze" v Kairu.

Teksaška lahka nafta z dobavo v septembru je bila popoldne po singapurskem času pri 107,49 dolarja za 159-litrski sod, kar je 19 centov več kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Oktobrske terminske pogodbe za nafto brent so se medtem podražile za 20 centov na 109,80 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V celotnem Egiptu od srede veljajo izredne razmere, v številnih krajih pa tudi nočna policijska ura. Nasilje je v sredo, ko so se začasne egiptovske oblasti odločile, da dokončno opravijo s protesti privržencev odstavljenega predsednika Mohameda Mursija na dveh trgih v Kairu, po zadnjih podatkih terjalo 578 življenj, na tisoče ljudi je bilo ranjenih.

Vlagatelji so zaskrbljeni, da bi nemiri v Egiptu lahko zaustavili dobavo črnega zlata iz Bližnjega vzhoda v Evropo preko Sueškega prekopa. Čeprav Egipt ni med večjimi proizvajalci nafte, pa je skozi Sueški prekop prepeljanih približno 2,5 milijona sodov nafte dnevno, kar predstavlja 2,7 odstotka svetovne dobave.

Analitik pri CMC Markets Michael McCarthy pa je ocenil, da nemiri v Egiptu nedvomno vplivajo na cene nafte, vendar pa so se vlagatelji po njegovem mnenju že navadili na dejstvo, da je dobava črnega zlata iz Bližnjega vzhoda pogosto prekinjena zaradi političnih napetosti.