Stavka ohromila železniški promet na Portugalskem

Na Portugalskem danes poteka 24-urna stavka železničarjev, ki nasprotujejo načrtovanemu znižanju plač. Stavka, ki se je začela nekaj po polnoči, je ohromila železniški promet, saj na notranjih povezavah vozi le 30 odstotkov vlakov. V Madridu medtem stavkajo smetarji, zato je veliko ulic že polnih smeti.

Prvi sindikalist med železničarji Abilio Carvalho je dejal, da je stavka "jasen odziv zaposlenih", ki jim v skladu s proračunom za prihodnje leto grozi znižanje plač. Plače bi lahko znižali za 30 do 40 odstotkov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Carvalho.

Tiskovna predstavnica portugalskih železnic je pojasnila, da bo promet rahlo moten tudi v četrtek. Pestro bo tudi v petek, saj so sindikati za ta dan pozvali k stavki zaposlenih v javnem sektorju.

Več protestov in stavk tudi v prihodnjih dneh

Stavke na Portugalskem, ki je morala v zameno za mednarodno finančno pomoč ostro zarezati v javno porabo, v zadnjem času niso nič nenavadnega. V prihodnjih dneh bo tudi več drugih protestov in stavk, 21. novembra pa se obeta še stavka policistov.

V Madridu zaradi napovedanega odpuščanja medtem stavkajo smetarji, zato je veliko ulic in pločnikov že polnih smeti. Jezni delavci so v več predelih španske prestolnice premetavali koše za smeti in tako prispevali k večjem neredu. Policija naj bi zato že pridržala pet ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Splošna stavka poteka danes tudi v Grčiji

V Grčiji pa danes poteka splošna stavka proti varčevalnim ukrepom in načrtovanim novim davkom, s katerimi želi država napolniti proračun. Državni uradniki in učitelji so delo prekinili za 24 ur, vozniki avtobusov bodo stavkali šest ur, medtem ko v zdravstvenih ustanovah sprejemajo le nujne primere.

Več sto anonimnih protestnikov, zakrinkanih z maskami, je pozno v torek proti varčevalnim ukrepom protestiralo tudi v Londonu. Zbrali so se pred Buckinghamsko palačo, kjer domuje kraljica Elizabeta II., in se spopadli s policijo.