Bolgari protestirajo proti vladi premierja Orešarskega

V središču bolgarske prestolnice Sofija se je danes zbralo okoli štiri tisoč protestnikov, večinoma študentov in profesorjev, ki so protestirali proti vladi tehnokrata Plamna Orešarskega. "Dol z mafijo" in "Mi ostajamo, vi odidite" sta le dva izmed pozivov, ki so ju vzklikali protestniki.

Protestniki vlado, ki je oblast prevzela konec maja, obtožujejo, da je povezana z oligarhi, in jo pozivajo k odstopu.

Organizatorji protesta so študenti in profesorji

Današnji protest so organizirali študenti in profesorji z dvanajstih univerz, ki proti vladi protestirajo že dva tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najrevnejšo državo Evropske unije sicer že od začetka leta pretresajo številni protesti, ki so med drugim februarja privedli do odstopa konservativne vlade Bojka Borisova.

V deklaraciji ob 24. obletnici padca berlinskega zidu, ki so jo obeležili v soboto, so študenti med drugim pozvali h koreniti spremembi izobraževalnega sistema, ki bi po njihovem moral "oblikovati neodvisne posameznike s kritičnim duhom," in ne konformistov.

"Protestiramo proti revščini in brezdomstvu ter proti ignoriranju javnega interesa v imenu oligarhije. Pozivamo proti izseljevanju," so še zapisali študenti.

Na današnjem popoldanskem koncertu bodo lahko protestniki med drugim prisluhnili pesmim, ki so jih leta 1989 in 1990 protestniki peli na takratnih protestih proti komunistični oblasti.

Vlada, v kateri prevladujejo socialisti, je v začetku oktobra sicer preživela prvo glasovanje o nezaupnici, ki jo je zaradi domnevno neuspešne investicijske politike vlade predlagala konservativna stranka Gerb.