PRITISK MIGRANTOV VSE VEČJI: Bomo uvedli nadzor na meji s Hrvaško?

Slovenija

Generalni direktor slovenske policije Senad Jušić je glavnemu ravnatelju hrvaške policije Nikoli Milini poslal pobudo za dodatno okrepitev dela v mešanih policijskih patruljah. Kot so še sporočili s policije, gre za območje Rigonce - Dobova, kjer so slovenski policisti zaradi naraščanja števila nezakonitih prehodov meje že okrepili navzočnost.

Senad Jušić

"Zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje, predvsem na območju Rigonce - Dobova, smo v policiji v zadnjem obdobju na omenjenem območju povečali svojo prisotnost tako z dodatnimi policijskimi patruljami kot tudi tehničnimi sredstvi," so v včerajšnjem sporočilu za javnost zapisali pri slovenski policiji.

Dodali so, da vseskozi budno spremljajo razmere na terenu in jim prilagajajo način dela, redno delo pa poteka tudi v mešanih patruljah s hrvaškimi kolegi. Tudi sicer s hrvaškimi varnostnimi organi sodelujejo vsakodnevno.

Ob tem so v policiji svoje dosedanje delo ocenili kot uspešno, kar se po njihovih pojasnilih kaže tudi v številu prijetih zaradi nezakonitega prestopa meje. Doslej so prijeli 269 tihotapcev ljudi, od tega 261 tujcev in osem slovenskih državljanov.

Sporočili so še, da vseskozi preučujejo možnosti za okrepljeno varovanje južne meje, saj se zavedajo, da je "za ljudi, ki živijo na tem območju, varnost bistvenega pomena".

Štucin: Vlada ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško

Slovenska vlada po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Marka Štucina kljub povečanju nedovoljenih prehodov trenutno ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško. Želi si, da bi Hrvaška, pa tudi druge države Zahodnega Balkana storile vse, kar lahko, za zajezitev migracij.

"Vlada v tem trenutku ne razmišlja o tem, da bi uvedla mejni nadzor na meji s Hrvaško, vendar pa schengenski zakonik to omogoča," je ob prihodu na zasedanje ministrov za evropske zadeve v Bruslju povedal Štucin.

Marko Štucin

"Jaz si močno želim in mislim, da si vsi to želimo, da bo predvsem Hrvaška naredila vse, kar lahko, da zameji število migracij," je povedal. Poudaril je, da to ne velja zgolj za Hrvaško, ampak tudi druge države na Zahodnem Balkanu.

Po vstopu Hrvaške v schengen v začetku leta se je število nezakonitih prehodov meje močno povečalo. Policija je od začetka leta do konca avgusta obravnavala 36.137 nezakonitih prehodov meje. V istem obdobju lanskega leta pa so obravnavali 13.601 nedovoljen vstop, so v ponedeljek sporočili s policije.

Štucin je ob tem spomnil na ponedeljkove besede premierja Roberta Goloba, da se celotna Evropska unija sooča s problemom povečanja migracij. Državni sekretar na MZEZ je dejal, da je treba najti rešitev, ki bo temeljila tudi na solidarnosti med državami članicami.

"Slovenija bo vedno skušala konstruktivno iskati rešitve, ki bodo zamejile ilegalne migracije," je povedal.

Ministri za evropske zadeve na včerajšnjem zasedanju v okviru priprav na oktobrsko srečanje voditeljev EU so razpravljali tudi o problematiki migracij, potem ko so zaostrile razmere na italijanskem otoku Lampedusa. Otok, na katerega je v preteklem tednu prišlo na tisoče migrantov, je minuli konec tedna skupaj z italijansko premierko Giorgio Meloni obiskala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je Italiji zagotovila podporo EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  20 .09. 2023 ob  13: 45
Sramota od vlade. Vojsko imamo pa zato, da senkuje opremo ukrajincem! NA MEJE SCITIT DRZAVO!!
vseved |  20 .09. 2023 ob  11: 07
Kaj ste pa spustili hinavske hrvate v Eu in Shengen !