PRIŠEL JE PRVI IZMED TREH DOBRIH MOŽ: Poznate zgodbo sv. Miklavža?

Slovenija

Otroci, ki so včeraj nastavili peharčke, krožnike ali kakšno drugo posodo za Miklavževe dobrote, so se danes zjutraj zbudili ob polnih peharčkih. Po ljudskem izročilu jih sv. Miklavž namreč v noči na 6. december, ko goduje, obišče in obdari.

Večinoma je prinesel manjša darila, kot so sadje in sladkarije, v nekaterih družinah pa je obdarovanje za sv. Miklavža osrednje obdarovanje v decembru.

Po več krajih so se že včeraj na predvečer njegovega godu zvrstili Miklavževi sprevodi, ko je lik sv. Miklavža prišel med otroke in jim razdelil sladkarije, parklji pa so strašili poredne otroke. V Ljubljani se je z vzpenjačo spustil po okrašenem grajskem griču, nato pa pot v spremstvu angelov in parkljev nadaljeval proti Magistratu in Prešernovem trgu, kjer je obdaroval otroke. Pozdravil in obdaril jih je tudi na Grajskem trgu v Mariboru. Prav tako so prihod Miklavža priredili v nekaterih drugih mestih, denimo v Novem mestu in Kamniku.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Obdarovanje na njegov god izhaja iz njegove radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med revne, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija