SESTANEK ZAPRT ZA JAVNOST: Ministrstvo obljubilo sredstva za obnovo italijanske šole v Kopru

Koper

Predstavniki ministrstva so na sestanku o obnovi Collegio dei Nobili v Kopru, v katerem domujeta osnovna in srednja šola z italijanskim učnim jezikom, po besedah Alberta Scherianija iz samoupravne skupnosti zagotovili, da sredstva, predvidena v proračunu 2020, ostajajo. Z njimi bi lahko pripravili projektne naloge in nadaljevali arheološka dela.

Delovni sestanek glede prepotrebne obnove 400 let stare stavbe v središču Kopra je bil sicer zaprt za javnost, po zaključku pa je predsednik obalne samoupravne skupnosti Alberto Scheriani pojasnil, da so predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport potrdili višino proračunskih sredstev, o katerih je bilo govora do zdaj. Za prenovo palače je tako predvidenih 1,6 milijona evrov proračunskih sredstev, in sicer 270.000 evrov v prihodnjem letu ter po 700.000 evrov v letih 2021 in 2022.

S proračunskimi sredstvi za leto 2020 bodo lahko izdelali projektne naloge, nadaljevali arheološke raziskave, in sicer predvsem v poletnih mesecih, ko ne bo pouka, ter izvedli sanacijo zaradi vlage v pritličnih prostorih. Koprska občina se je pri tem zavezala, da bo izpeljala natečaje za izbiro projektantov kot tudi prihodnje natečaje, vezane na samo izvedbo del, je navedel predsednik obalne samoupravne skupnosti.

Čeprav je Scheriani sestanek ocenil pozitivno, pa je na njem opozoril, da predvidena proračunska sredstva ne zadoščajo za izpeljavo celotne obnove zgodovinske palače, ki bi po nekaterih ocenah lahko znašala med štiri in pet milijonov evrov. Prav zato se bodo v samoupravni skupnosti skupaj s poslancem italijanske narodnosti Felicejem Žižo že od tega trenutka zavzeli za rebalans proračuna, ki bi zagotovil več sredstev za omenjeno postavko.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija