Primerjava Šri Lanka - Slovenija

Potovanja

Ob Svetovnem dnevu turizma in v okviru projekta "Je sen na Manžanu" so na sedežu Društva za zdravo življenje na Manžanu, sredi koprskega podeželja, spregovorili o primerjavi med turističnimi možnostmi, ki ji imamo v Slovenski Istri, in turističnimi možnostmi, ki jih izkoriščajo na Šri Lanki. 

Tatjana in Mitja Butul, ki prepletata znanje in izkušnje turističnih promotorjev tako v Sloveniji kot na Šri Lanki, kjer preživita vsako leto po nekaj mesecev, sta številnim obiskovalcem pogovora, za vse zainteresirane je na Domačiji Butul celo zmanjkalo prostora, pojasnila, kakšna je povezanost in primerljivost med možnostmi, ki jih imamo pri nas in na Šri Lanki, ter kako so te izkoriščene.

"Pustimo to, da živi v trikrat večji državi, kot je Slovenija, 20 milijonov ljudi, a imajo morje tako kot mi v Sloveniji, prijazne ljudi, zelišča, začimbe, veliko rek in voda, olja (kokosovo in palmino), veliko rib, sadja in zelenjave. Številne naravne in zgodovinske znamenitosti. In če lahko oni predstavljajo ayurvedski način življenja, smo jim mi lahko predstavili sredozemski način življenja in prehrane. In ne le to, tudi mi imamo morje, številne reke, ribe, oljčno olje, odlična vina, sadje, zelenjavo, termalno vodo, številne naravne in zgodovinske znamenitosti in še in še. A razlika je očitna. Njihov turizem napreduje, število gostov na tem indijskem otoku narašča tudi do 15 % letno. Mi že leta stopicamo na mestu, če gre verjeti statistikam, a bolj kot stopicanje na mestu, se mi zdi, da v Sloveniji nazadujemo. Ne znamo izkoristiti vseh možnosti, premalo se povezujemo, tudi tisti, ki bi morali za to 'službeno' skrbeti so samozadostni," je prepričana Tatjana Butul, ki priznava, da se je od azijskih turističnih delavcev in ljudi mogoče veliko naučiti.


In udeleženci pogovora so se o tem tudi lahko prepričali. Ob tem so spoznali, da Butulovi, obogateni z izkušnjami, ki jih živijo in doživljajo na Šri Lanki, uspešno gradijo dve podobni zgodbi, tako to v Sloveniji kot tam sredi Indijskega oceana.

Inšpektor Bratušek |  29 .09. 2013 ob  11: 04
Kdaj bo pregledal ta "biznis", ki se skriva za tem "Društvom"... ?!