PRIHAJA NOVO POVIŠANO PLIMOVANJE: V Izoli in Piranu delijo protipoplavne vreče

Izola

Za petek zjutraj je napovedano novo obsežno plimovanje morja ob slovenski obali, pri čemer bodo obsegi poplavljanja podobni tistim s torka zvečer, je opozoril namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič. Na občini prebivalstvo zato pozivajo k samozaščitnim ukrepom, s katerimi bi zavarovali svoje premoženje pred vodo.

Agencija RS za okolje (Arso) je za petek po 7. uri zjutraj že napovedala visoko plimovanje in zmeren do zmerno močan jugo, je na današnji novinarski konferenci izolske občine navedel Udovič. Pri tem bodo obsegi poplavljanja podobnim tistim iz torka zvečer. "Pri tem pozivamo vse prebivalce občine Izola, ki živijo na območju poplavljanja, da tudi sami poskrbijo, da zavarujejo svoje premoženje pred vdorom vode bodisi s protipoplavnimi vrečami, deskami ali na kakšen drugačen način," je dodal Udovič.

Župan Danilo Markočič je ob tem pohvalil vse občane, ki so ob zadnjem plimovanju ravnali samozaščitno. Prebivalci sicer lahko na izolski komunali dobijo protipoplavne vreče. Teh so v noči na sredo po županovih besedah razdelili skoraj sto, v sredo zjutraj pa so pripeljali še dodatne vreče pred drugim valom plimovanja, ki pa k sreči niso bile potrebne. Markočič je sicer obžaloval, da vsi krajani niso shranili protipoplavnih vreč, ki so jih prejeli ob lanski poplavi.

Glede na to, da takšnega plimovanja ni bilo že 50 let in da je bila škoda v obalnih mestih precejšnja, so se po Markočičevih besedah skupaj z županoma Kopra in Pirana danes dogovorili, da bodo šli v najavo naravne nesreče ter da bodo ministrstvo za obrambo oz. upravo za zaščito in reševanje pozvali, da sproži postopek za oceno škode. Župan pričakuje, da bo uprava za zaščito in reševanje njihovo zahtevo v nekaj dneh obravnavala in tudi sprejela, nato pa bodo dobili tudi napotke občanom glede prijave škode.

Tudi na piranski občini so medtem že pozvali k prevzemu brezplačnih vreč s peskom za zaščito pred poplavami. Vreče si občani lahko priskrbijo pri piranskih gasilcih na naslovu Trinkova 2 in v Sečovljah na parkirišču nekdanje Agrarie. Če bi vreče pošle, lahko občani pokličejo številko 112, da jih ponovno dostavijo.

Ob tem so na občini povzeli besede župana Đenia Zadkovića, ki se je v imenu občanov zahvali lokalnim gasilskim društvom, civilni zaščiti, Okolju Piran in številnim prostovoljcem, ki so delali dolgo v noč, da bi omilili povodenj v Piranu, Portorožu, Strunjanu in drugih krajih. Tudi v Piranu pristojni nastalo škodo še ocenjujejo.

Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.

Arso je danes že izdal novo opozorilo pred povišanim plimovanjem. Najvišja gladina morja bo ob plimi v petek med 8. in 12. uro, ko lahko morje ponovno poplavi v večjem obsegu, predvidoma v višini med 30 in 50 centimetrov. Na mareografski postaji Koper višina morja v tem času lahko doseže 350 centimetrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  15 .11. 2019 ob  22: 09
Majhen prizidek ob morju pol metra bi ustavil plimo ki je bila nazadnje pred 50 leti najhujsa,ampak vseno pohvalno zupanu za poskrbljene vrece in nemoten potek.
Ena dobra gasilska fotka,selfi