OBALNE OBČINE POPISUJEJO POPOPLAVNO ŠKODO: Tovrstni pojavi bodo vedno bolj pogosti (FOTO, VIDEO)

Koper

Rekordno povišano plimovanje morja, ki mu je bila slovenska obala priča v noči na sredo in deloma tudi v sredo zjutraj, obalnim mestom ni povzročila večjih preglavic. Tako kot je voda prišla, se je tudi umaknila, največ intervnecij so zabeležili v Izoli in Piranu, dogodek pa tokrat ni prizanesel niti Ankaranu.

V Kopru večjih intervencij zaradi visokega plimovanja in deževja ni bilo. Dežurna služba Marjetice Koper in Služba za zaščito in reševanje Mestne občine Koper sta bili v pripravljenosti in sta v večernih urah na terenu spremljali stanje, vendar z izjemo zalivanja nižjih predelov obale (Semedelska cesta, mandrač, Ukmarjev trg) niso zabeležili večjih posebnosti. Pričakovano je zalilo podhod pod hitro cesto v Semedeli "za Slavnikom" in manjši podhod ob semedelskem mandraču, ki sta v depresiji in ju zalije ob vsakem visokem plimovanju. "Služba Marjetice Koper je danes na terenu in čisti jaške meteorne kanalizacije ter obcestne jarke, ki težko požirajo," so nam včeraj sporočili s koprske občine.

"Tudi sicer ob povečanem deževju in visokem plimovanju v koprski občini praviloma ne prihaja do večjih težav, saj je Mestna občina Koper že ob obnovi obalnega dela (Semedelska, mandrač, Ukmarjev trg) z dvigom za v povprečju okrog 60 centimetrov poskrbela za poplavno varnost, prav tako občina redno čisti, obnavlja in vzdržuje vodotoke, kanale in hudournike, s tem pa onemogoča, da bi meteorna in druga voda prelivala brežine in poplavljala nižje ležeča območja," so dodali na koprski občini.

Na koprskem podeželju posebnih težav ni bilo, prihajalo je do manjših usadov ob cestah, kar dežurne službe že čistijo.

V Izoli so zabeležili 30 klicev občanov, na terenu so bili gasilci Gasilske brigade iz Kopra, prostovoljni gasilci iz Izole in Kort, delavci Komunale Izola in zaposleni iz občinske uprave skupaj z županom Danilom Markočičem. Največ težav je bilo v starem mestnem jedru, carinski pomol je bil pod vodo, najhuje pa je bilo v torek zvečer okoli 22. ure, ko so bili pod vodo Ljubljanska ulica, Veliki trg in Sončno nabrežje. Kot so nam pojasnili na izolski občini, ocene škode zaenkrat še nimajo.

Objavil/a Občina Izola - Comune di Isola dne Sreda, 13. november 2019

Podatke pristojni še zbirajo tudi v Piranu, kjer so zabeležili največ intervencij, 35. Opravili so jih gasilci in delavci Okolja Piran, občina pa je vse javne zavode pozvala, naj dokumentirajo nastalo škodo s popisom ter fotografijami poplavljenih prostorov, kar predstavlja podlago za uveljavljanje škodnih primerov pri zavarovalnicah.

"Pri tovrstnih ujmah predstavlja večinoma največjo težavo nepripravljenost občanov na izredne razmere, ki se pojavijo hitro, izrazito in za marsikoga nepričakovano. Podobno je bilo v tem primeru, ko smo imeli opravka z visokim plimovanjem, nizkim zračnim tlakom in močnimi vetrovi, ki so potiskali morsko vodo v smeri obalnega pasu na najbolj izpostavljenih mestih, kot je Tartinijev trg. Temu primerno je bila zaščita nekaterih objektov pred udorom vode neustrezna," so opozorili na občini Piran.

Dodali so, da morje poplavlja slovensko obalo povprečno osemkrat letno, tako da težko govorimo o resnično nepričakovanih ali neobičajnih dogodkih. "Seveda je, kot že večkrat pred tem, poplavilo vhodno avlo v občinski stavbi, pod vodo je bil carinski pomol in še marsikateri del obalnega pasu. Ključno ob tem je zavedanje, da bodo tovrstni naravni pojavi brez dvoma vedno bolj pogosti in močni. Zato lahko le s preventivo znatno zmanjšamo posledice škode in z njo povezanih stroškov. Odpravljanje posledic po naravni ujmi je vedno dražje od preventive. Občina Piran bo s tem namenom tudi v prihodnje opozarjala svoje občane na tovrstne ujme preventivno, dosledno in pogosto," so pojasnili iz njihove službe za odnose z javnostmi.

Nekaj težav je bilo tudi v ankaranski občini. V Valdoltri je poplavilo pomol in na plažo odneslo leseni del odra za prireditve, morska gladina je povsem prekrila kamnito ploščad in "tribuno" na plaži, a so zadevo že dopoldne uredili. Na Debelem rtiču je hudourniška voda poplavila meteorni jašek v izgradnji. "Danes prelivanja vode ni več, treba je urediti posledice hudournika (smeti, listje)," so pojasnili na ankaranski občini.

Na območju Sv. Katarine je voda poplavila spodnji del igrišč, zaradi večjih količine vode so bila na območju prisotna zastajanja vode. Prav tako je poplava povzročila škodo tudi na že tako načetih lesenih pomolih na Sv. Katarini. Danes se situacija izboljšuje. Na območju Ortopedske bolnišnice Valdoltra in Razgledni cesti sta intervenirala Marjetica Koper in Cestno podjetje Koper, ki sta sčistila in sprostila jaške za boljši pretok vode, težav pa ni več. Zaradi poplav je bila od 13. ure zaprta Železniška cesta, urejen je bil obvoz. Danes od 7. ure je cesta spet prevozna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija